Datça Belediyesi’nin eski başkanı Gürsel Uçar, görevini Aytaç Kurt’a teslim ederken bir konuşma yapmıştı. Konuşmasında, “Belediyeye almış olduğumuz, belediye de çalışan o CHP’liler bir MHP’liye, faşist bir insana kim olursa olsun ona 'başkanım' demesini içime sindiremiyorum.” İfadelerini kullanmıştı.

Bu konuşma, MHP’de büyük tepkilere neden oldu. MHP Muğla İl Başkanı Oğuz Akarfırat, nefret diline ‘iğrenç ve sefil sözler’ yorumunu yapmıştı ve eklemişti: “Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli’nin ifade ettikleri gibi ‘MHP’ye faşist diyen Türklüğün ve Türkiye’nin yeminli hasmıdır.’” MHP Datça İlçe Başkanı Gökhan Akyel de Gürsel Uçar’a sert tepki göstererek, “Bu zihniyeti kınıyoruz. Datça halkını bu şekilde kin ve nefret söylemleriyle kirletemezsiniz. Belediye Başkanlığı makamını partililerinize iş kapısı olarak kullanamazsınız.” demişti.

Uçar’ın konuşmasına bir tepki ve suç duyurusu da Cumhur İttifakı’nın MHP’li Datça Belediye Başkan adayı Feyzullah Gülada’dan geldi. Gülada, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “03.04.2024 tarihinde Datça Belediye Başkanlığında gerçekleştirilen devir teslim töreni sırasında, Datça Belediyesi'ne 9 yıl boyunca başkanlık yapmış olan selef belediye başkanı Gürsel Uçar'ın yaptığı açıklamalar, bu şahsın belediyecilik anlayışının adalet, eşitlik, ehliyet ve liyakat anlayışlarından ne kadar uzak olduğunun itirafıdır. Aynı zamanda partisi töhmet altında girmiştir. Yine aynı açıklamalar; özgür iradeleriyle sandığa giden Datçalı hemşerilerimizin tercihlerine ağır hakaret, hatta Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy veren hemşerilerim için ise derin hayal kırıklığıdır.” Dedi.

BELEDİYE BAŞKANI KURT, TEPKİ ÇEKEN KONUŞMAYA ‘ANIN HEYECANI’ DEDİ BELEDİYE BAŞKANI KURT, TEPKİ ÇEKEN KONUŞMAYA ‘ANIN HEYECANI’ DEDİ

Gülada’nın açıklamaları özetle şöyle: “Şahsın sarf ettiği itiraf niteliği taşıyan ‘belediyeye her aldığımız çalışan kişi Cumhuriyet Halk Partili’ cümlesi tam bir skandal itiraftır. Tüm Datça'ya eşit ve adil hizmet etmek yükümlüğündeki bir kamu kurumu olan Datça Belediye Başkanlığı'nda işe alımlarda hukukun çiğnendiği, alenen insan kayırıldığı ve torpil uyguladığı kanıtlanmıştır. Bu tutum ‘adalet’ kavramını parçalamakla birlikte, iş bulabilmek ve ekmeğini kazanabilmek amacıyla uğraşan insanlarımızın neden hayal kırıklığına uğradığını ve manipülasyona maruz kalarak maddi ve manevi zarara uğradığının da göstergesidir.

Gürsel Uçar'ın devir-teslim toplantısındaki, ‘Ben belediyeye almış olduğumuz belediye çalışanlarının bir MHP'liye,-faşist insan- kim olursa olsun, ona başkanım demesini içime sindiremiyorum’ sözleri Türk Ceza Kanunu'nun 215. Maddesinin 1. Fıkrasındaki, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu’nun işlendiğini işaret etmektedir. Aynı cümlede şahsın için kullanılan ‘faşist’ ibaresi bir hakarettir. Bu aynı zamanda şahsıma büyük teveccüh gösteren, seçim süreci boyunca hangi siyasi görüşten olursa olsun, Datça'nın daha iyi hizmet alması için yanımda duran binlerce hemşerime hakarettir ve onların da ‘faşist’ olarak tanımlanmasıdır. Sayın Gürsel Uçar, kampanya boyunca sevgi, hoşgörü ve barış dilini kullanarak Datça'ya hizmeti ön planda tuttuğu için ‘en doğru kararı vermiş olduğuna inanarak’ oylarını Milliyetçi Hareket Partisi Adayı Feyzullah Gülada lehine kullanan binlerce seçmene hakaret de etmiştir.

Gürsel Uçar, itiraf niteliğindeki sözlerle görev yaptığı dönem içerisindeki tüm icraatlarında, kanun ve mevzuat hükümlerine uymadığını, belediye kaynaklarını sadece kendi yandaşlarına peşkeş çekmek için kullandığını ortaya koymuştur. Uçar'ın tüm imzaları şaibeli hale gelmiştir. Bu bilgiler ışığında Cumhuriyet Savcılarını bu konuda göreve davet ediyorum. Gürsel Uçar'ın nefret, ayrımcılık ve hakaret içeren sözleri ile ilgili olarak Savcılığa suç duyurunda bulunacağız.”