sabah.com.tr’de yer alan habere göre Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Grup Amirliği'nde yıllardır çalışan kanun hükmündeki kararnameyle sürekli kadrolu işçi statüsüne geçen itfaiye personeli, Mart 2023'te kendi rızaları olmadan, Cumhurbaşkanı kararnamesine aykırı bir şekilde başka birimlere kaydırmıştı. Tecrübeli alev savaşçılarının yerine KPSS ile yeni memurlar alındı. Başka birimlere kaydırılan tecrübeli itfaiyeciler, düşük maaşlarla çalıştırılmak zorunda kaldı. İşçiler, ailelerini geçindiremedi. Mesai dışında çarşıda, pazarda, inşaatta, turizm tesislerine çalıştı, taksicilik yapmaya başladı. Günü birlik işlere gitmek zorunda kaldı.

MAHKEME İADE KARARI VERDİ

Muğla Büyükşehir'in düşük maaşlarla başka birimlerde görevlendirdiği itfaiyecilerin bazıları istifa etmek zorunda kaldı. Bazı işçiler ise başka birimlerde görevlendirmeyi kabul ederek çalıştıkları halde işten çıkarılmışlardı. Haksız yere işten çıkarılan işçiler, son çare olarak Muğla İş Mahkemesine, haklı feshin tespiti ve sonrasında, kıdem tazminatı ve fazla mesai alacakları için dava açmıştı. Muğla İş Mahkemesi davayla ilgili kararını verdi. Mahkeme, başka birimlere kaydırılan ve işte çıkarılan işçilerin, iş akdi feshinin geçersizliğine ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Emek Personel Ltd. Şti.'ne (MUBEP) iadesine karar verdi.

BAŞKA BİRİMLERE KAYDIRILDI

Muğla Büyükşehir, yargı kararına rağmen itfaiyeci kıyımına devam etti. Geçtiğimiz günlerde Muğla Büyükşehir Belediyesi itfaiye Dairesi Başkanlığında görevli 80 civarı itfaiye erini zorla başka birimlere kaydırdı. Toplamda 200 civarı itfaiyeci Büyükşehrin kararından dolayı mağdur oldu.

Haksız yere işte çıkarılan işçilerden T.Y., "Hukuka ve kanuna aykırı bir görevlendirme ve yine istemediği halde zorla işçiyi başka birimlere hukuka ve kanunlara aykırı bir şekilde gönderilmek itendi ve mağduriyetler ortaya çıktı. Sonunda kendisine haksızlık yapıldığına inanarak hakkını arayacak olanlar, boyun eğip görevlendirmeyi zorla kabul etmek zorunda kalanlar oldu. Böyle bir haksızlığı kabul edemeyip sineye çekip haklı yere kinlenip böyle bir zihniyetle çalışmak istemeyip baskı ve dayatmalardan dolayı işi bırakmak zorunda kalanlar, tazminata zorlanıp işten çıkmak zorunda kalanlar bu bunun gibi olumsuz birçok haklı sebep sayılabilir. Bunun sonunda işimizden olarak, maddi ve manevi zorlukların içine girdik. Evimizi geçindiremedik. Kira, elektrik ve su faturalarını ödeyemeyecek duruma geldik.” İfadelerini kullandı.

KARARNAMEYE AYKIRI

MUĞLA’DA MUHTARLAR TEK ÇATI ALTINDA TOPLANDI MUĞLA’DA MUHTARLAR TEK ÇATI ALTINDA TOPLANDI

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 696 KHK ile kadroya geçen işçilerin başka kamu kurum ve kuruluşlarında geçici olarak görevlendirilemeyeceğine karar verilmişti.