Muğla’da son günlerde gece saatlerinde yerleşim alanlarına yakın bölgelerde görüntülenen kurtlar vatandaşlarda endişe yarattı. Görüntülerde bir anne kurt ile üç yavrusunun yer aldığı görüldü.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasin İlemin, kurtların şehir merkezlerine yaklaşmasının temel nedeninin yaban domuzlarının insan eliyle beslenmesi olduğunu söyledi.
Dr. İlemin, “Son dönemlerde Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi ilçelerde yaban domuzlarının vatandaşlar tarafından beslenmesi ve şehir yaşamına alıştırılması, bu türün yerleşim alanlarına daha sık girmesine neden oldu. Kurtlar da doğal avlarını takip ederek özellikle gece saatlerinde şehir merkezlerine kadar inebiliyor” dedi.
“OLUMLU BİR GELİŞME”
Kurtların yerleşim alanlarına yaklaşmasının endişe verici bir durum olmadığını vurgulayan İlemin, “Bu tamamen doğal bir süreçtir. Kurtlar insanlardan çekinen hayvanlardır ve doğrudan temas kurmaktan kaçınırlar. Görüntülerde bir anne ve yavrularının olması, bölgedeki popülasyonun varlığını gösteriyor. Bu durum, bozulan doğal dengenin yeniden kurulabileceğine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.
“EKOSİSTEM İÇİN ÇOK DEĞERLİ”
Kurtların, son yıllarda sayısı hızla artan yaban domuzu popülasyonunun kontrol altına alınmasında önemli rol oynadığını belirten İlemin, şu uyarılarda bulundu:
“Yaban domuzlarının şehir içinde kesinlikle beslenmemesi gerekiyor. Açıkta yiyecek bırakılmamalı, çöp konteynerleri kapalı tutulmalı. Aksi halde zoonotik hastalıkların yayılması riski ortaya çıkabilir. Yaban domuzları beslenmediğinde doğa kendi dengesini yeniden kurar ve kurtlar bu dengenin sağlanmasında kilit rol oynar.”
İlemin, bu süreçte Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurumlarla ortak çalışmalar yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.




