Muğla'nın Ortaca ilçesi 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı'nda 28 Nisan 2022 Perşembe günü saat 23:20 sıralarında şüpheli valiz durumu yaşandı. Uzun süre sahibi çıkmayan valizin içerisinde bomba olabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak valizin çevresinde emniyet güçleri güvenlik çemberi oluşturdu. Bu sırada olay yerinde bulunan basın mensubunun görüntü aldığını gören bir görevli eliyle işaret ederek bekçileri uyardı ve gazetecinin görüntü almasını engellemelerini istedi. Alanda bulunan gazeteci, kimliğini de göstererek gazeteci olduğunu belirtmesine rağmen aldığı engelleme direktifine uymakta kararlı olan bekçi, "Sil kardeşim aldığın görüntüleri, temizle o telefonu, yasak çekemezsin." gibi söylemlerde bulunarak gazetecinin üzerine yürüdü. 

ORTACA BELEDİYESİ'NDE DEVİR TESLİM ORTACA BELEDİYESİ'NDE DEVİR TESLİM

Olay yerinden aldığımız 11 saniyelik videoda, şüpheli valizin çevresi güvenlik çemberine alınmış olsa da, valizin hemen yanı başında park etmiş araç ve güvenlik güçlerinin valizin başında herhangi bir koruyucu kıyafet olmadan işlem yapması dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca olay yerinde herhangi bir dedektör veya gerekli ekipmanları üzerinde taşıyan bir bomba imha uzmanı da bulunmuyordu.

Olası bir bombalı eylem olması halinde birçok şehit verilmesi garanti olan olayda, sadece şerit çekerek önlem alan görevliler "basın engelini" bomba ihtimalinden daha ön planda tuttular. 

Normal şartlarda, şüpheli valizin çevresi güvenli mesafeye kadar boşaltıldıktan sonra bomba imha uzmanı tarafından fünye ile patlatılması gerekirken Ortaca'daki olayda fünye ile patlama yapılmaması bir diğer dikkat çeken detay oldu.

Unutulmamalıdır ki, vatandaşların haber alma özgürlüğü vardır. Ve yapılan hatalar, uygulamadaki usul yanlışlıkları basın sansürü ile gizlenemez.