KOMÜNİST BAŞKANIN BORÇLARI ORTAYA ÇIKTI KOMÜNİST BAŞKANIN BORÇLARI ORTAYA ÇIKTI

Diğer taraftan 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı 5,20'lik oyla dikkatleri üzerine çeken Sinan Oğan'ın Cumhur İttifakı yoksa Millet İttifakı tabanından mı daha çok oy aldığı merak konusu. Sinan Oğan'ın yüzde 11,94 oranla en çok oy aldığı memleketi Iğdır'da, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 62,49 oy oranını yakalarken Recep Tayyip Erdoğan yüzde 25,9 oy oranına ulaşabildi. Milletvekilliği seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın yüzde 40 oy aldığı şehirde Erdoğan ittifak oylarının altında kaldı. Oğan'ın yüzde 7,91 oy aldığı Karaman'da ise Recep Tayyip Erdoğan yüzde 61,8 oy oranını yakalarken Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 30,7’de kaldı. Burada Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın oylarıyla aynı seviyeyi koruduğu görülürken Erdoğan'ın oyunun bu şehirdeki 64,30'luk Cumhur İttifakı oylarının gerisinde kaldığı anlaşılıyor. Oğan'ın kendi ortalamasının üstünde oy aldığı Karabük'te de Erdoğan'ın Cumhur İttifakı toplamının yaklaşık üç puan altında kaldığını görmekteyiz. Kayseri’ye bakınca; Sinan Oğan'ın yüksek oy aldığı illerden olan Kayseri’de de Erdoğan belli oranda Cumhur İttifak'ının toplam oy oranının gerisinde kalıyor. Sinan Oğan'ın yüksek oy aldığı illerden olan Isparta incelendiğinde ise Kemal Kılıçdaroğlu ile Millet İttifakı'nın neredeyse bire bir aynı oy oranını yakaladığı görülürken Erdoğan Cumhur İttifakı'nın 1,74 puan altında kalıyor. Oğan'ın kendi ortalamasının üzerinde oy aldığı Kastamonu'da ise tam tersi bir tablo göze çarpıyor. Erdoğan, ittifakının oylarını bire bir korurken Kılıçdaroğlu'nun oyları ittifakının üç puan kadar gerisinde... Sinan Oğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığında yüksek oy aldığı Çankırı'da Erdoğan Cumhur İttifakı'nın toplam oyunun beş puan gerisinde kalıyor. Kılıçdaroğlu'nun oyu ise kendi ittifakının iki puan üzerinde. Sinan Oğan'ın yüksek oy aldığı iller arasında Bursa, Eskişehir, Denizli ve Muğla da bulunuyor. Dolayısıyla bu durumu yani ATA İttifakının adayı Sinan Oğan’ın seçimin “gizli öznesi” olmasını bugün Seçim Özel yayınımızda masaya yatırdık.  

Zafer Partisi Muğla İl Başkanı Yiğit; “değişmeyecek 5 kriterimiz var”

Haber 48’de “Seçim Özel Yorum” yayınının ilk konuğu ATA İttifakı bileşenlerinden Zafer Partisi’nin Muğla İl Başkanı Ünal Yiğit oldu. Aynı zamanda partisinin kurucu il başkanı olan ve Muğla milletvekili adayı olarak seçim yarışına giren Yiğit, iki ittikafata da kapalı olarak girdikleri seçim yarışında Atatürkçü ve Türk milliyetçisi kimliği taşıyan bir adayla seçime girdiklerini ifade ederek 115 bin imza ile Dr. Sinan Oğan’ı ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdiklerini belirtti. Oğan’ın bundan bir yıl önce katıldığı bir televizyon programında Atatürkçülerin ve milliyetçilerin adayı olarak cumhurbaşkanlığı seçiminde kilit rol oynayacağını zaten öngördüğünü ifade eden Yiğit, “ATA İttifakı olarak Türkiye genelinde yüzde 5,17, Muğla’da da yüzde 4, 77 oranında oy aldık. Milletin takdiri o yönde oldu. Iğdır, Aksaray, Bartın, Kayseri ve Bursa gibi milliyetçi kökenli insanların olduğu yerlerden daha çok oy aldık. Cuma ve Cumartesi günü yapılacak toplantılarda durum daha da netlik kazanacak ama bizim değişmeyecek beş  kriterimiz var. Terör örgütleriyle araya mesafe koyma, enflasyon ve ekonomi gibi veya 13 milyon sığınmacının gönderilmesi ve Anayasa’nın ilk 4 maddesinin değiştirilmemesi ve Türklük kavramının Anayasa’dan çıkarılmaması gibi.  Bu şartları kim kabul ederse o tarafa destek vereceğiz. Bu kararı yetkili isimler verecek tabi” dedi. Muğla özelinde Zafer Partisi olarak tam sınırda olduklarını belirten Yiğit, “seçim barajı yüzde 3, bu da gösteriyor ki taktik değiştireceğiz.
Muğla ilçelerinin tamamında teşkilatlanma yapımızı oluşturacağız. Önümüzde bir yerel seçim var ve bununla ilgili doneleri sahada aldık. Muğla aslında zor nbir coğrafya, genelde insanlarımız Marmaris, Datça, Bodrum olarak biliyor ancak bir de Muğla’nın kırsalı var. Biz kırsalı sahille bütünleştirici projelerle sahaya ineceğiz. Ayrıca sanayinin ve işgücünün yoğun olduğu bölgelerde geçici sığınmacı ve kaçak çalışanlara karşı mücadele edeceğiz. Muğla nispeten kaliteli göç alan bir yer. Ancak Rusya-Ukrayna savaşından dolayı bölgede ev kiraları ve konut fiyatları çok yükseldi. Özellikle sahil kesimindeki bu fiyat artışı nedeniyle ilçelerimizde devlet memurları kalmadı.

Gazeteci Şafak Turgut; “Oğan sürpriz yaptı ve şaşırttı”

Yayının gazeteci konuklarından biri olan gazeteci Şafak Turgut ise kendi penceresinden yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Bazılarının yüzde 1 oy ancak alabilir dediği Oğan, herkesi şaşırttı. Ancak burası CHP’nin kalesi olma özelliğini koruyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sinan Oğan faktörü gerçekten sürpriz oldu. Yüzde 5 oranında oy alması, AK Parti’nin 2018 seçimlerine göre oy oranının azalması, AK Parti oylarının Yeniden Refah Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’ne kaymasından kaynaklanıyor. İkinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminde Sinan Oğan hangi tarafı işaret ederse Cumhurbaşkanı o olur. ”

AK Parti milletvekili Kadem Mete; “Cumhurbaşkanımız ikinci turda yüzde 55 oy alacak”

“İki buçuk aylık süreci 28 güne sığdırmak için elimizden geleni yaptık. Cumhur İttifakı olarak içeriden ve dışarıdan kaynaklanan bütün iftiralara ve ittifaklara rağmen yüzde 49,50 oy oranına ulaştı ve ikinci tura çok ciddi bir avantajla girecek. İnşallah ikinci turda yüzde 55 gibi bir oy oranıyla tartışmasız bir şekilde ipi göğüsleyeceğimize inanıyorum” ifadeleriyle sözlerine başlayan AK Parti Muğla milletvekili Kadem Mete ise Sinan Oğan faktörünü şu sözlerle değerlendirdi: “Sinan beyden böyle bir performans beklemiyorduk zira bu bir siyasi parti organizasyonuna yönelik bir çalışma sonucu değil. Birçok küskünü etrafında toplayan ve belki de Muharrem İnce’ye oy verecek seçmenin veya bizim partimiz, MHP veya İYİ Parti’ye küskün vatandaşlarımızın bir araya geldikleri kitle olarak düşünüyorum. Dolayısıyla o kitle düşünce olarak bize daha yakın. Sinan bey de yaptığı konuşmalarda verdiği örnekler var ve inanıyorum ki ilk turda ona oy verenlerin büyük bir çoğunluğu sayın cumhurbaşkanımızı destekleyeceklerdir” sözleriyle iddiasını ve beklentisini ortaya koydu.

Gazeteci Hasan Telli; “seçmen Oğan’a hazırlan yerini sağlamlaştır mesajı verdi”

Ata İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın ilk tur performansını Haber 48’e değerlendiren bir başka gazeteci de Hasan Telli oldu. “Adaylığının kesinleştiği ilk günlerde kimsenin hakkında konuşmak istemediği Oğan’a şans vermeyenlerde oldu” diyerek sözlerine başlayan Telli, Oğan’ın devletçi yapısı ve devlet adamlığıyla özellikle Z kuşağının çok fazla dikkatini çektiğini ileri sürdü. Telli, “katıldığı You Tube programlarıyla ilgi odağı oldu. Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesinin ardından Oğan’ın da adaylıktan çekilmesi için çok fazla baskı geldi. Ama o üçüncü bir faktör olarak kalmaya devam edeceğini ifade etti. Sandıklar açıldıktan sonra da hepimiz ne oluyor diye düşündük. Bence özlediğimiz siyasi dili iyi kullanarak Z kuşağının ve eskiyi özleyenlerin oy kullandığı bir isim oldu. Herkes şimdi Sinan Oğan’ın aldığı 2 milyon 831 bin oyun nereye gideceğini tartışıyor. Seçmen de ona sen hazırlan ve yerini sağlamlaştır mesajı verdi” tespitinde bulundu.