İRAN İSRAİL'E SALDIRI BAŞLATTI İRAN İSRAİL'E SALDIRI BAŞLATTI

Amerikan üslerine füze yağdı, Picasso'nun Guernica'sı Gazze'ye bağlandı. Ateşkesi engelleyen oylamanın yankıları sürerken, sosyal medyadan bir liste paylaşıldı.

Amerikan üslerine füze yağdı, Picasso'nun Guernica'sı Gazze'ye bağlandı. Ateşkesi engelleyen oylamanın yankıları sürerken, sosyal medyadan bir liste paylaşıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ateşkesin reddedilmesiyle İsrail saldırıları sabaha karşı hızlandı, güneydeki Han Yunus ve Refah'ın yanı sıra Gazze Şeridi'nin ortasındaki Gazze şehrinden onlarca can kaybı haberleri geliyor.Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah şehrinde İsrail savaş uçakları ailelerin yaşadığı iki binayı vurdu, en az 10 kişi hayatını kaybetti.Orta kesimdeki Gazze şehrinde ise Es Sehabe Tıp Kompleksi çevresindeki evler bombalandı, onlarca Filistinli can verdi. Yerel kaynaklar, İsrail tanklarının bölgede olması nedeniyle kurtarma ekiplerinin enkazlara ulaşamadığını bildiriyor.İşgalci İsrail ordusu güneyin en büyük şehri Han Yunus'un doğusunu ise kesilmeyen topçu atışlarıyla vuruyor, yanı sıra savaş uçakları da hava saldırıları gerçekleştiriyor.

Han Yunus'ta 13 üyesi bulunan bir ailenin yaşadığı ev İsrail ordusu tarafından hedef alındı, saldırı sonucu aileden kimse kurtulamadı.Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, İsrail tankları ve zırhlı araçlarının Han Yunus merkezine doğru ilerlediğini ve En Nasır Hastanesi'nin çok yakınına ulaştığını aktardı.Gazze'deki savaşın altmış dördüncü gününe girilirken, can kaybı 17 bin 500'e yaklaştı. Kurbanların yüzde 70'i çocuk ve kadın.

LİSTEDE 100'DEN FAZLA ÜLKE VAR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki oylamanın ABD tarafından veto edilmesi üzerine, Filistin'in BM Büyükelçisi bir liste yayınladı. Filistinli diplomatın paylaştığı listedeki 100'den fazla ülke, Gazze'de ateşkes kararına destek veriyor.

Gazze'de derhal ateşkes isteyenler arasında, 15 Avrupa ülkesi dikkat çekiyor. Bunlar, Finlandiya, İspanya, Belçika, Portekiz, İzlanda, Norveç, İrlanda, Slovenya, Polonya, Malta, Belarus, Bosna Hersek, Lüksemburg, Andorra, San Marino.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin altıncı kez Gazze'de ateşkes için bir araya geldiğini kaydeden Al Jazeera, üyelerin önceki oylamalardaki pozisyonlarını grafik haline getirdi.

Listede Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Rusya, Brezilya, Çin, Yeni Zelanda, Meksika, Arjantin, Filipinler, Şili ve Bolivya gibi dikkat çekici ülkeler de var.

Tam liste şöyle:

Türkiye, Norveç, Suudi Arabistan, Rusya, Yeni Zelanda, Arjantin, Azerbaycan, Belçika, Bahreyn, Şili, Kolombiya, Mısır, Bangladeş, Brezilya, Portekiz, Kosta Rika, Andorra, Angola, Antigua ve Barbuda, Azerbaycan, Bahamalar, Lesotho, Barbados, Belarus, Belize, Laos, Benin, Bolivya, Bosna Hersek, Botswana, Kamboçya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Çad, Lübnan, Çin, Cibuti, Mısır, Eritre, El Salvador, Komorlar, Kongo, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Etiyopya, Fiji, Finlandiya, Gambiya, Nikaragua, Grenada, Guyana, İzlanda, Endonezya, Irak, İrlanda, Tayland, Jamaika, Ürdün, Kazakistan, Nijerya, Libya, Malezya, Lüksemburg, Fas, Kenya, Kuveyt, Umman, Kırgızistan, Maldivler, Pakistan, Malta, Filipinler, Moritanya, Meksika, Namibya, Peru, Katar, Senegal, Polonya, Portekiz, Saint Kitts ve Nevis, Güney Afrika, İspanya, Saint Lucia, Sri Lanka, Tacikistan, Doğu Timor, Saint Vincent ve Grenadinler, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Özbekistan, Suudi Arabistan, Uganda, Şeyseller, Sierra Leone, Trinidad ve Tobago, Singapur, Slovenya, Venezuela, Somali, Yemen, Zimbabwe, Sudan, Surinam, Vietnam.