Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Başkanı Mehmet Büyükekşi, MKE Ankaragücü’nün istifa eden başkanı Faruk Koca’nın hakem Halil Umut Meler’e yaptığı yumruklu saldırının ardından TFF’nin Riva’da bulunan Hasan Doğan Kamp Eğitim Merkezi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Başkan Büyükekşi, ilk olarak hakemlik müessesine yapılan baskı ve şiddetin kabul edilemeyeceğini aktararak, "Halil Umut Meler, bizim için sadece hakem değil uluslararası arenalarda kendisiyle iftihar ettiğimiz gurur duyduğumuz hakemimiz. İyi bir aile babası ve iyi insan. Bugün konuşacağımız hiçbir şey hakemimiz zalimce tekmelenirken iki elini başına siper ederek yerde sürüklendiği fotoğraftan daha fazla hiçbir şey söyleyemez.

Hepimizin temel misyonu futbolu her şeyin önünde tutmak ve tüm paydaşların kendilerini güvende hissedecekleri bir alan olarak korumaktır. Güzel oyun içinde asla ve asla şiddete yer yoktur. 11 Aralık Pazartesi akşamı oynanan MKE Ankaragücü - Çaykur Rizespor arasında yaşananlar hiçbir şekilde kabul edilemez. Saha içerisinde veya saha dışında benzeri olaya sıfır tolerans göstereceğimizi oyunun vazgeçilmez parçası olan hakemlerimize ve hakemlik müessesesine hiçbir saldırı ya da orantısız baskıya hiçbir zaman izin vermeyeceğimizi hatırlatıyoruz" şeklinde konuştu.

SÜPER LİG NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Daha önce süresiz ertelendiğini açıkladıkları tüm liglerin 19 Aralık Salı gününden itibaren yeniden devam edeceğini aktaran TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Yönetim kurulumuzla yaptığımız toplantı sonunda tüm liglerin süresiz iptal ertelendiği kararını almıştık. Bugünkü kararla 19 Aralık Salı günü tim ligler yeniden başlayacaktır. Birbirimizi şikayet etmek yerine sağduyu ile birlik beraberlik içinde hareket ederek başarılı olacağımıza inanıyoruz.” dedi.

HAKEME SALDIRANLAR PFDK'YA SEVK EDİLDİ

Başkan Büyükekşi, TFF Hukuk Kurulu’nun saldırıda bulunan MKE Ankaragücü’nün eski başkanının PFDK’ya sevk edildiğini kararların yarın açıklanacağını dile getirerek, “TFF’nin kurulları var. PFDK ve tahkim kurlu. TFF hukuk kurulu başkanı her hafta maçlar oynandıktan sonra ceza için ilgili kuruluşa sevk yapıyor, sevkler dün yapıldı. TFF yönetiminin herhangi bir karar alma yetkisi yok. Yetki bağımsız olan Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nda. Tüm sevkler oraya yapılıyor. Onlar yarın toplanacak. İlgili maddelerden sevkler yapıldı. Talimatlar çerçevesinde gerek başkanımız Faruk Koca ile ilgili onun yanında sahaya giren kişiler sevk edildi. Gerekse MKE Ankaragücü takım olarak sevk edildi. Perşembe günü onlar tarafından açıklanacak” şeklinde konuştu.

HAKEMLER MAÇLARA ÇIKMAYACAK MI?

Hakemlerin maça çıkmayacağı iddialarıyla ilgili yöneltilen soruya Büyükekşi şu yanıtı verdi:

BEŞİKTAŞ'TA SANTOS'LA YOLLAR AYRILDI BEŞİKTAŞ'TA SANTOS'LA YOLLAR AYRILDI

“Hakemlerin resmi açıklamaları var. Hepimiz insanız. İnsan psikolojisi bu ve o günkü ruh halleri çok kötüydü. Biz de bu kararı alırken gerek kamuoyunu gerek hakemlerimizin bu konudaki tutumlarıyla ilgili onlarla bir çalışma yaptık. Uzun bir konuşma yaptık. Onlar da saygı gösterdiler. İnşallah hafta sonu burada kamp yapılacak. Psikolojileri inşallah tekrar eski haline gelmesi özgüvenlerinin geri gelmesi için çaba ve gayret içinde olunacak.

Türk futbol dünyasında paydaşlarımız var. Futbol kulüplerimiz, hakemlerimiz, yöneticilerimiz ve TFF ayrılmaz. Bunlar olmadan tek başına görev yapamıyorlar. Biz onları gerekenleri anlattık. Onlar da bu konuda mutabık kaldılar. Halil Umut Meler hakemimize de gerek UEFA gerek FIFA tarafından son derece saygı değer hakemimiz. Kendisinin 2024 yılında Almanya’da düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası’nda görev almasını bekliyoruz. Bununla ilgili de geçtiğimiz hafta Hamburg’da hakemler komitesi başkanı olan Rosetti ile görüştüm. Öyle bir şey söz konusu değil. Zamana ihtiyacımız var. Kaybetmek çok kolay, kazanmamız lazım. Bu konuda gerekli çalışmaları yapacağız.”