İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2023 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibini bugün Türkiye saatiyle 14.00'da açıkladı. Edebiyat dünyasının en prestijli ödülü olarak kabul edilen Nobel edebiyat ödülünün sahibi Jon Fosse oldu. Minimalist ve ritmik dil kullanımıyla öne çıkan, hem yalın hem derin anlatımıyla dikkat çeken Fosse aynı zamanda, Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan ilk Norveçli yazar oldu. 

Yenilikçi oyunları, düzyazıları ve söylenemez olanları dile getirebildiği için

Nobel komitesi gerekçe sunarak yaptığı basın açıklamasında, Jon Fosse için “O bu ödüle yenilikçi oyunları, düzyazıları ve söylenemez olanları dile getirebildiği için layık görülmüştür" ifadesini kullandı.

Jon Fosse Kimdir?

Jon Fosse, 29 Eylül 1959’da Norveç’in Haugesund kentinde doğdu. Bergen Üniversitesi’nde felsefe ve edebiyat eğitimi alan yazarın ilk eseri 1983 yılında yazdığı Kırmızı, Siyah adlı romandır. Oyun, roman, şiir koleksiyonu, deneme, çocuk kitabı gibi çeşitli türlerde yapıtlar ortaya çıkaran Fosse, ilk ödülünü 1989 yılında almıştır. Fosse, Avrupa'nın en bilinen oyun yazarıdır ve oyunları dünyada en fazla sahnelenen oyunlar arasında yer almıştır. Fosse'nin eserleri kırktan fazla dile çevrilmiştir. Türkçe'ye çevrilen üç eseri ise ‘Üçleme', 'Melankoli', 'Sabahtan Akşama' yapıtlarıdır. 

KADİR İNANIR'IN SAĞLIK DURUMU NASIL? KADİR İNANIR'IN SAĞLIK DURUMU NASIL?