Bodrum’da Türkiye'nin en kapsamlı derin deniz haritalama operasyonlarından birinin gerçekleştirildi.
Ekomiras Derneği öncülüğünde ve Muğla Büyükşehir Belediyesi desteğiyle Bodrum Yarımadası ve Gökova Körfezi’nde yürütülen gerçekleştirilen kapsamlı deniz araştırmasında, Akyarlar ile Kos Adası arasında Akdeniz’in en derin sınırına ulaşan Posidonia oceanica deniz çayırları belirlendi. Çayırları yaklaşık 40 metre derinliğe kadar sağlıklı şekilde uzandığı tespit edildi.
Bilim insanları, bu hattı Bodrum'un en önemli mavi karbon rezerv alanı olarak tanımlarken Ekomiras Derneği Kurucusu ve Deniz Biyoloğu Dr. Mert Gökalp, deniz çayırlarının karbon depolama kapasitesiyle iklim değişikliğiyle mücadelede kritik rol oynadığına dikkat çekti.
Araştırmada ayrıca Bodrum’un su altı topoğrafyası ayrıntılı şekilde haritalandırıldı ve bölgedeki ekolojik zenginlik kayıt altına alındı.
Kuzey Bodrum'da elde edilen verilerin dikkat çekici olduğunu belirten Dr. Gökalp "Çayır sınırlarının 35 metreden 15 metreye gerilemiş olması, kümülatif insan baskısının ne kadar derin izler bıraktığını somut olarak gösteriyor. Bu veriler yalnızca akademik bir kayıt değil, gelecekte ilan edilecek deniz koruma alanları, çapa yasağı uygulanacak bölgeler ve kıyı ÇED süreçleri için doğrudan kullanılabilecek bir karar destek belgesidir" diye konuştu.





