Gece yarısından itibaren etkin olacak 2 lira 10 kuruşluk indirimle birlikte benzinin litresi 34 lira seviyesine gerileyecek. Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, akaryakıt fiyatlarının sürekli değişmesine neden oluyor. Son dönemde sıkça yaşanan zamların ardından şimdi büyük bir indirim dikkat çekiyor. 5 Ekim'den itibaren geçerli olacak indirimle birlikte, İstanbul'da benzinin litresi 34 lira 61 kuruşa, Ankara'da 35 lira 22 kuruşa, İzmir'de ise 35 lira 32 kuruşa düşecek. Diğer yandan, motorin fiyatı ise 40 liranın üzerinde bulunuyor.

MERKEZ BANKASI’NDAN KRİTİK FAİZ KARARI MERKEZ BANKASI’NDAN KRİTİK FAİZ KARARI

Son dönemde akaryakıt fiyatlarında pek çok artış yaşandı. Mayıs ayında yapılan seçimler öncesi benzinin litresi 19 lira seviyelerindeyken, motorin litre fiyatı ise 18 lira seviyelerindeydi. Ancak, bu süreçte akaryakıt fiyatları yüzde 100'ün üzerinde bir artış gösterdi.

AKARYAKIT FİYATLARININ HESAPLANMASI

Akaryakıt fiyatları hesaplanırken gümrüksüz rafineri fiyatına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı eklenerek, KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru dikkate alınarak belirli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirleniyor. Bu hesaplamalar sonucunda dağıtım firmaları tarafından uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve bölgelere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.