Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 5 aydır dış ticaret açığı ve cari işlemler açığının kalıcı olarak düşmeye başladığını belirterek, "Önümüzdeki dönemde iyileşmenin süreceğine inanıyoruz" dedi

6. KATTAN DÜŞEN İŞÇİDEN ACI HABER 6. KATTAN DÜŞEN İŞÇİDEN ACI HABER

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2023 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında artışla 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak, Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır" dedi. 

Ankara dış ticaret rakamları programında konuşan Erdoğan, "Enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz" açıklamasını yineledi. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

"Doğal zenginliklerin yanısıra dünya ticaret yollarının da geneli itibarıyla kalbinde bulunuyor. 

Dikkat ederseniz son dönemde patlak veren kriz ve çatışmaların hepsi ülkemizin yakın çevresinde yaşanmaktadır. Amacımız ülkemizin ekonomik ticari ve diplomatik kazanımlarını korumak ve geliştirmektir. Ülkemizi güney ve kuzeyindeki savaşlarda taraf haline getirmek isteyen baronlara müsaade etmedik. Kimi bölge ülkeleriyle aramızda çıkan görüş ayrılıklarını yok ederek ilişkilerimizi muasır medeniyetler zirvesine taşıdık. 

Avrupa ve ABD ile de karşılıklı saygıya dayalı iş birlikleri geliştirmeye çalıştık. Bize bir adım gelene biz gerektiğinde koşarak gittik. Türkiye merkezli ancak küresel perspektifli bir bakış açısıyla küresel siyasetimizi şekillendirdik. Sırf kökeninden dolayı insanlar aşağılanıyor.  İslam düşmanlığına ve yabancı karşıtlığına varan bir furya ile karşı karşıyayız. Muhalefet bu nefret siyasetine gönüllü figüranlık yapmaktadır. 

Önceki yıl, 2022’de yüzde 5,5 oranında büyüdük. En büyük katkı ise 2,4 puan ile ihracatçımızdan geldi. 2023 yılında son 13 çeyrektir süren kesintisiz trendimizi devam ettirdik. G20 ülkeleri içerisinde en hızlı büyüyen 2. ülke olduk. Mal ve hizmet ihracatının GSMY'ye katkısı yüzde 0,3 puan oldu. Üretimin güçlü etkilerinin son açıklanan istihdam verilerine de yansıdığını memnuniyetle görüyoruz. Yalnızca 2022 yılı ocak ayına kıyasla dahi bakıldığında 1 milyon 848 kişinin üzerindedir. Ekim ayında işsizliğimiz yüzde 8,5 gerçekleşerek son yılların en düşük seviyesine geriledi.

Dünyadaki diğer ekonomiler gibi bizim de en büyük baş ağrımız hayat pahalılığının tetiklediği enflasyondur. Avrupası'ndan Amerikası'na zirveye çıkan enflasyon oranları alınan önlemlere rağmen yüksek seyretmeye devam ediyor. Enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz. Hayat pahalılığına karşı mücadelemizi çift kulvarlı bir şekilde yürütüyoruz. 

Depremin ihracatımıza etkisi eksi 6 milyar doları buluyor. Dış ticaretimizi geliştirmeye verdiğimiz emeğin meyvelerini topluyoruz. 2023 ihracatımız geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında artışla 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır. OVP’deki hedefimizi de aştık. 2023 Aralıkta yüzde 0,44 artışla 23 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70,7’ye yükseldi. Dış ticaret açığı geçen yıla göre yüzde 3,2 oranında geriledi. Temmuz hariç yılın son 7 ayında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı ayına göre azaldı. Yıllık hizmet ihracatı 99 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cari işlemler açığında da düşüş yaşandı. Eylül ve ekim aylarında 2 milyar doların üzerinde fazla verildi. Son 5 aydır dış ticaret açığı ve cari işlemler açığının kalıcı olarak düşmeye başladığını görüyoruz. TİM çatısı altında yer alan ihracatçılarımız başta olmak üzere bu rekora ulaşılmasında payı olan herkesi tebrik ediyorum."