AKARYAKITTA TABELA DEĞİŞİYOR! İŞTE YENİ FİYATLAR AKARYAKITTA TABELA DEĞİŞİYOR! İŞTE YENİ FİYATLAR

Muğla, Türk ekonomisine büyük katkıda bulunan zeytincilik sektöründe önemli bir konumda yer alıyor. Türkiye'nin 2022/23 sezonunda dünya lideri olduğu zeytin ihracatı, 735 bin ton rekolteyle gerçekleşti. Sofralık zeytinde elde edilen 184 milyon 510 bin dolarlık döviz miktarı, Türkiye'nin zeytincilik sektöründeki başarısını bir kez daha gözler önüne serdi. Geçtiğimiz sezon 172 milyon 531 bin dolarlık zeytin ihraç eden Türkiye, bu alanda yüzde 7'lik bir büyüme kaydetti.

Ege İhracatçı Birlikleri'nin verilerine göre, Türkiye'nin zeytin ihracatında Almanya, siyah zeytinde 33,4 milyon dolarla lider konumda bulunurken, Irak 23,4 milyon dolarlık siyah zeytin talebiyle üçüncü sırada yer aldı. Yeşil zeytinde ise Irak 9,1 milyon dolarlık ihracatla zirvede yer alırken, Almanya 8,7 milyon dolarlık taleple liderliği paylaştı.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, Türkiye'nin zeytincilik sektörüne yapılan yatırımların olumlu sonuçlarını gösterdiğini belirterek, "Sofralık zeytin ihracatımızın yüzde 90'dan fazlası ambalajlı olarak gerçekleştiriliyor. Birim fiyatımız geçen sezona göre döviz bazında yüzde 17 artış gösterdi. Gelecekte daha katma değerli ürünler ihraç etme hedefindeyiz. Yasaklara rağmen son bir yılda dökme ve varilli zeytinyağı ile prina ihracatımız 948 milyon dolar seviyesine ulaştı. Yasaklar olmasaydı sektör, 1 milyar dolarlık hedefi aşabilirdi" dedi.

Muğla'nın zeytin ve zeytinyağı sektöründeki bu büyük başarısı, Türkiye'nin dünya pazarındaki güçlü konumunu bir kez daha kanıtlıyor.