31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlere sayılı günler kaldı. Belediye başkan adayları, kendilerini göstermek için kampanya çalışmalarını sürdürüyor. Kulislerde ön plana çıkmaya çalışıyor. İlk etapta amaç aday adaylığından adaylığına geçebilmek. Partisi tarafından aday gösterildikten sonra kalan sürede vatandaşlara kendilerini kabul ettirmeye çalışacaklar. 31 Mart akşamı ise ak koyun, kara koyun belli olacak.

Şuanda gündem her ilde olduğu gibi Muğla’da da yerel seçimler. Partilerin bazı ilçelerde bir önceki yerel seçimler baz alındığında eli rahat gibi gözüküyor. Ancak bu seçim ne olacağı belli olmaz! Şimdi Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden başlamak üzere, ilçe belediyelerde ne kadar oy almışlar onlara göz atalım.

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR’DE CHP’NİN ELİ RAHAT DEĞİL

Büyükşehir Belediyesi’nde CHP’li aday Osman Gürün geçerli oylardan yüzde 36,1’ini aldı. Gürün, kazanmasına kazandı ama eli o kadar rahat değildi. AK Parti’nin adayı Mehmet Nil Hıdır hemen ensesindeydi. Burada seçimin kaderini belki de bağımsız aday Behçet Saatcı belirledi. Oyların yüzde 26,24’ünü alarak CHP’li Gürün’ün kazanmasını sağladı.

Bu arada, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, yaptığı açıklamayla başkanlık için yeniden aday olmayacağını duyurdu. CHP’nin göstereceği adayın halkta karşılığı olmaz ise Muğla Büyükşehir Belediyesi el değiştirebilir. Burada Behçet Saatcı’nın tutumu önemli. 20 yıl Fethiye Belediye Başkanlığı’nın ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi için bağımsız aday olan Behçet Saatcı’nın AK Parti veya MHP’ye geçeceği iddiaları çıkmıştı.

Saatcı, Ak Parti veya MHP’den Muğla Büyükşehir Belediyesi için adaylık teklifi gelirse “hayır diyen taraf olmam” şeklindeki açıklamanın şahsına ait olmadığını söyledi. Tabi bu seçim. Yarın ne olur bilinmez. Saatcı her an dengeleri de değiştirebilir. Öyle ki Muğla Büyükşehir Belediye için kıran kırana bir seçim olacak gibi.

Öte yandan, CHP’de, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 10 isim aday adayı başvurusu yaptı. İsimler şöyle; Nurettin Demir, Akın Üstündağ, Ayla Kara, Yasemin Öney Cankurtaran, Mehmet Kubilay Özcan, Mürsel Alban, Süleyman Girgin, Burak Erbay, Mehmet Necdet Akkuş ve Muhammet Tokat.

İLÇELERDE AK PARTİ, CHP KAFA KAFAYA

CHP Bodrum, Milas, Menteşe, Datça, Fethiye, Marmaris ilçelerinin belediye başkanlıklarını alırken, AK Parti de Yatağan, Kavaklıdere, Dalaman, Seydikemer, Ula ve Köyceğiz’i kazandı. MHP ise Ortaca belediye başkanlığını kazandı.

Kamuoyunda Muğla’nın CHP’nin kalelerinden olduğu belirtiliyor. Verilere bakalım gerçekten kale mi yoksa o kaleler başka partiye geçer mi? İlk önce CHP’nin kazandığı 6 ilçedeki oy oranlarını ele alalım.

BODRUM

CHP, Bodrum’u sürekli kazanıyor ancak diğer partilerin hemen ensesinde. CHP son yerel seçimlerde Bodrum’da yüzde 45,69 oy aldı. İyi bir rakam. Ancak geçilmez diye bir şey de yok. İyi Parti aynı seçimlerde, yüzde 34,57, AK Parti ise yüzde 15,95 oy aldı. Yerel seçimler genel seçim gibi olmaz ancak muhafazakâr yapıya sahip olan AK Parti ve İyi Parti seçmeni birleşirse Bodrum CHP’nin elinden gidebilir. Tabii yerel seçimlerde partiler önemli ancak gösterilen adaylar daha önemli. Adaylar ilçe halkı tarafından benimsenirse neden olmasın bir sürpriz.

MENTEŞE

Menteşe CHP’nin en rahat kazandığı ilçelerden biri. En son yerel seçimlerde yüzde 50 oranın üzerine çıktı. Toplam yüzde 53 ile başkanlık ipini göğüsledi Bahattin Gümüş. AK Parti’nin adayı da Gültekin Akça idi ancak pek şans verilmedi. Yine de iyi bir oy oranı aldı. Yüzde 30 oy aldı. İyi Parti’den Ayçin Evgeç Dalgıç ise yüzde 7’lerde kaldı. Menteşe’de yine aynı tablo mu ortaya çıkacak. Yoksa adaylara göre bir sürpriz olur mu bekleyip göreceğiz.

 

MİLAS

Milas da CHP’nin rahat kazandığı ilçelerden. CHP bu ilçede de yüzde 50’nin üzerinde oy aldı. CHP’nin adayı Muhammet Tokat yüzde 51,31 oy alarak ilçenin başkanı oldu. Tokat’ı takip eden AK Parti’nin adayı Barış Saylak yüzde 45,08 oy aldı. İyi bir rakamdı. Ancak kazanmaya yetmedi. Bu seçimde ne olur, onu da zaman gösterecek.

DATÇA

Datça’da da CHP’nin oyu yüzde 50’nin üzerine çıktı. CHP’li Abdullah Gülser Uçar oyların yüzde 55’nin alarak başkanlığını ilan etti. Datça’da MHP’nin de oyları epey fazla idi. MHP’li aday Feyzullah Gülada oyların yüzde 40’ını aldı ancak kazanmaya yetmedi. Bu seçimde bir sürpriz çıkar mı çıkmaz mı; onu da 31 Mart akşamı göreceğiz.

 

FETHİYE

Fethiye’de CHP’nin eli hiç rahat değildi. AK Parti hemen ensesindeydi. CHP’li aday Alim Karaca oyların yüzde 47’isini alarak ipi göğüsledi ancak AK Partili Muhittin Kayabaş oyların yüzde 44’ünü aldı. İYİ Partili Nagihan Bulut ise yüzde 6’sını aldı. Önümüzdeki seçimlerde İyi Partili aday ile AK Partili aday birlikte hareket ederse CHP Fethiye’yi kaybedebilir. Siyasette bir gün bile çok uzun süre deniyor ya! İşte seçim akşamına kadar ne olacak belli olmaz.

Öte yandan, Fethiye Belediyesi personellerinin ve yöneticilerinin, Fethiye Belediyesi’nin tüm imkânları kullanarak, anket firmalarında sisteme girildiği zaman karşılığı olmayan anket üzerinden 2024 yerel seçimlerine yön vermeye, algı oluşturmaya çalıştıkları iddiası da gündemi meşgul ediyor.

MARMARİS

Marmaris de CHP’nin aldığı belediyelerden biri. Marmaris’e göz atacak olursak, CHP’li aday Mehmet Oktay yüzde 44 ile başkan seçildi ancak AK Parti’den Serkan Yazıcı yüzde 34 oy oranı aldı. Burada kilit nokta sanırım DSP olacak. Çünkü son yerel seçimlerde DSP’li aday Ali Acar yüzde 19 oy oranı aldı. Şuanda DSP Cumhur’un ortağı. Marmaris’te AK Parti’yi desteklerse CHP’li adayın işi hiçte kolay değil.

AK PARTİ’NİN KAZANDIĞI İLÇELER

2019 yerel seçimlerde Muğla’nın 13 ilçesinden 6’sını da AK Parti kazandı. Şimdi de AK Parti’nin kazandığı ilçelerde aldığı oy oranına bakalım.

YATAĞAN

AK Parti Yatağan’da oyların yüzde 51’ini aldı ve Mustafa Tokgöz belediye başkanı oldu. CHP’de Yatağan’da hatırı sayılır bir oy aldı ancak kazanmasına yetmedi. CHP’nin aldığı oy oranı ise yüzde 41,  Demokrat Parti’de yüzde 5 oy alabildi. Yatağan da durum değişir mi, şuanda net bir şey söylemek mümkün değil. Yerel seçimlerde partiler kadar çıkarılan aday da önemli.

KAVAKLIDERE

Kavaklıdere’de AK Parti adeta oyları sildi, süpürdü. Mevcut oyların yüzde 68’ini AK Parti’nin adayı Mehmet Demir aldı. CHP ise yüzde 30’larda kaldı. Kavaklıdere’de başkanlığın CHP’ye geçmesi çok zor gözüküyor.

DALAMAN

Dalaman’da AK Parti yüzde 37 ile ipi göğüsledi. Ancak CHP, İyi Parti ve DP’de hatırı sayılır oy aldı. CHP yüzde 24, İyi Parti yüzde 20, DP ise yüzde 14 oy oranına sahip oldu. Dalaman’da herhangi bir ittifak olmazsa yine AK Parti alacak gibi duruyor.

SEYDİKEMER

Seydikemer ilçesinde AK Parti’nin adayı Yakup Otgöz yüzde 50 oy alarak başkan seçildi. İYİ Parti adayı Eşref Şen yüzde 35 oy aldı. CHP ise burada pek varlık gösteremedi. Oy oranı yüzde 11’de kaldı. Seydikemer ilçesinde de yine AK Parti kazanacak gibi.

 

ULA

Ula’da AK Parti adayı İsmail Akkaya yüzde 46 ile başkan seçildi. CHP’den Ümit Karaaslan yüzde 40 oy aldı. İyi Parti ise yüzde 10’larda kaldı. Ula AK Parti için çantada keklik değil. CHP sağlam bir aday çıkarırsa seçim kıran kırana geçeceği benziyor. Burada İyi Parti kritik rol oynuyor. İYİ Parti seçmeni kendi adayı dışında başka birini desteklerse işler değişebilir.

 

KÖYCEĞİZ

Köyceğiz de AK Parti adayı Kamil Ceylan yüzde 49 ile başkan seçildi. Ancak CHP adayı ise yüzde 47.99 aldı. Arada 250 civarında bir oy farkı vardı. Köyceğiz de AK Parti ile CHP arasında gidip gelecek gibi duruyor.

 

Vaka Sayıları Artınca Valilikten Karantina Kararı! Vaka Sayıları Artınca Valilikten Karantina Kararı!

ORTACA

Muğla’da MHP’nin kazandığı ilçe ise Ortaca. Cumhur İttifakı’nın adayı MHP’li Alim Uzundemir yüzde 37 oy ile başkan seçildi. CHP’li Mehmet Sertkaya yüzde 28, DP’nin adayı da yüzde 27 oy aldı. Cumhur İttifakı yine Alim Uzundemir’i aday gösterdi. İlçenin çehresini değiştiren Uzundemir’in halkta karşılığı çok yüksek. Ortacalılar, Uzundemir’in önümüzdeki dönemde yine ilçeye çok şey katacağı, ilçeyi hak ettiği konuma getireceği görüşünde birleşiyor. Ortaca’da Uzundemir’in yeniden başkan seçileceğine kesin gözüyle bakılıyor.