MUĞLA’DA BUDAMA EĞİTİMİNİN SERTİFİKALARI VERİLDİ MUĞLA’DA BUDAMA EĞİTİMİNİN SERTİFİKALARI VERİLDİ

Bu yıl narenciye rekoltesinin yüksek olmasından kaynaklı olarak limon başta olmak üzere narenciye ürünleri para etmedi.  Fiyatın düşük olmasının yanı sıra bahçedeki limona alıcı bulumayan üreticiler limonu ağaçtan toplatmak için sosyal medya hesaplarından “bedava limon gel istediğin kadar topla” şeklinde paylaşımlar yapılıyor.

Ürünün satılamamasından kaynaklanan üretici kaybının yanında sorunun biyolojik bir yönü da bulunuyor. Ağaçta kalan limon çürüyerek ağaca zarar verecek bakterilerin oluşmasına yol açabiliyor. Ayrıca dökülen meyvelerin yerde küflendikten sonra çürümemesi için de bahçeden uzaklaştırılması gerekiyor. Malını satamadığı için zarar eden üretici ayrıca satılmadığı için ağaçta kalan ve yere dökülen ürünleri toplatmak için işçi tutmak zorunda kalıyor.

Bazı üreticiler de bu sıkıntıları en aza indirgemek adına sosyal medya hesaplarından paylaşım yaparak ağaçta kalan limonu bedava vereceğini, isteyen kişilerin bahçeye gelerek istediği kadar limon toplayabileceğini ifade ediyor. Pazarda ve marketlerde kilosu 15TL’ye satılan limonu ağacında bedava bile vermekte zorlanan üreticiler ne yapacaklarını kara kara düşünüyor.