Eğitimde sistem değişikliği tüm paydaşları zorluyor

“Özellikle eğitimi değerlendirirken zaman zaman o yap-boz tahtasına yetişemediğimiz anlar oluyor. Değişen sınav sistemleri, müfredat, değişen yayınlar noktasında takip etmekte zorlanıyoruz. Var olan bir sistem uygulamayı sokuluyor tam ona alışıyorsunuz bütün unsurlarıyla... Aslında kolay değil oturması ciddi anlamda nesiller etkilenir bundan..  4+4+4 siteminin getirisini ancak 12 yıl sonra analiz edebilirsiniz. Bu anlamda zorlanıyoruz. Eğitimin tüm paydaşları olarak hep birlikte zorlanıyoruz. Ama bu sadece bizim değil gelişmekte olan ülkelerin genel sorunu” sözleriyle sistem değişikliklerine eleştiri getiren Doylan’dan “akademik eğitime odaklanan bir kurumun yönetici isimlerinden biri olarak Yeni Nesil Kurs Merkezi hakkında bilgi vermesini” istedik. İşte Yeni Nesil Kur Merkezi’nin dünü-bugünü ve yarını.

Kısa zamana sığdırılan önemli başarılar

“Yeni Nesil Kurs Merkezi’nin kurucu müdürü olarak deneyimli bir eğitimci geçmişim sonrasında bu kurumu pandemi koşullarında faaliyete geçirdik. Tabi ki tek başıma değildim. Mart 2020 yılından bu yana çalışıyoruz. Bu sene üçüncü yılımızı geride bıraktık. Ve bu sürede yöre eğitimine katma değer sunmaya çalışıyoruz. Kaliteli ve oldukça deneyimli eğitici kadromuzla çocuklarımıza faydalı olmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 450 öğrenci ve 41 çalışanla yoğun bir çalışma temposunun sürdürüldüğü bir kurum olmaktan ve başarılı geri dönüşler almaktan mutlu olan bir kurumuz. Sadece Ortaca değil, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerini de kapsamın alan ve o ilçelerden de öğrencilerin eğitim aldıkları bir yapıyız. Aslında Ortaca bu yörenin önemli bir eğitim üssüdür. Sadece öğrenci değil öğretmenlerimiz de bu üç ilçeden gelmektedir. Ve başarını paydaşları olmaktayız hem öğrenci hem öğretmen kalitesi açısından. Ama kendimizi bu ilçelerle sınırlamadık. Yakın gelecekte Fethiye’de hem de farklı illerde de hem ismimiz hem de işleyişimiz noktasında yeni paydaşlarla Yeni Nesil Kurs Merkezi’nin bayrağını daha yukarıya taşımak  ve alanını genişletmek için çalışıyoruz. Kurum olarak ortaokul ve lise öğrencilerinin yanı sıra mezun arkadaşlarımıza da sınava hazırlık eğitimi veriyoruz. Ama yılar içinde şunu gördük ki; ortaokul psikolojisi ile lise çok farklı. O nedenle ayrı binalarda daha rahat bir eğitim sunmak için ek bina oluşumunu tamamlamak üzereyiz.”

Öğrencinin hayal dünyasına dokunuyoruz

Öğrencinin başarısının doğrudan kendi başarıları olduğundan hareketle sorduğumuz katettiğiniz mesafe nedir? sorusuna da Doylan oldukça geniş bir perspektiften “cevap verdi. Başarılı eğitimci; “sadece kurum bazlı kat ettiğimiz mesafe değil önce Ortaca’nın sonra yöremizin veya kentimizin ne yaptığıyla da ilgiliyiz. Bu anlamda başarıya bakış açımız biraz farklılık gösteriyor. Bizim için hedef öğrencinin Tıp Fakültesi kazanması veya ODTÜ’de okuması değil. Herkesi olduğu yerden bir yukarıya taşıyabilmek ve kendi hayal dünyalarına dokunarak gerçekleşmesine yardımcı olmak istiyoruz. Konservatuar okumak isteyen ya da Gastronomi üzerine eğitim almak isteyen öğrencilerimiz var. Ama geneli itibariyle bakılırsa Ortaca geçmişe oranla bir hayli mesafe katetmiş durumda. Yıllar önce ilçemizden 5 öğrenci Tıp Fakültesi’ni kazandığında yer yerinden oynardı. Geçen sene ise Ortaca’dan 64 öğrencimiz Tıp Fakültesi’ne girme hakkını elde etti ama Ortaca için sıradan bir sonuç oldu.
” Ebeveynlerin geçmişten gelen alışkanlıklarıyla “onun çocuğu şurayı kazandı” türünden yaklaşımların bugün devam ettiğini söyleyen Doylan’a göre  Türkiye ortalaması olarak bakıldığında  bölgede benzer kıskançlıkların çok az görüldüğünü söylerken velilerin bilinçli yaklaşımlarının bu konuda etkili olduğunu ve rehber öğretmenlerin bu konuda ön almayı başardığını ifade etti.

Sınav öncesi kaygıdan uzak kendi rutininizi sürdürün

Haziran ayı ile birlikte hem öğrenciler hem de veliler için kritik döneme girildiğinin altını çizen Doylan’nın sınav takvimi ve sürecine ilişkin değerlendirmeleri de şu şekilde oldu: “Bu pazar günü itibariyle önce ortaokuldan liseye geçiş sınavı olacak. 17 ve 18 Haziran tarihlerinde de üniversiteye geçiş sınavları var. Artık eğitimin tüm unsurlarının oldukça heyecanlı olduğu döneme girdik. Bu heyecanın yönetilmesi ve bastırılması gereken anlarda olduğumuzu söyleyebiliriz. Ortaokul gruplarımızın çalışmaları hemen hemen bitti. Artık velilerin bu kaygı sürecini yönetmesine bakıyor iş. Umarım tüm öğrencilerimiz ve veliler verdikleri emeğin karşılığını alacaklar. Biz rehber öğretmenler olarak öğrencilerimize hep şunu söyleriz. Kaygı içeren durumlardan kaçının. Bu sürede sosyal medyada ortaya atılan sınavalara ilişkin dedikodulardan uzak durun. Sınava 15 gün kala rutininizi bozmayın. Uyku, yeme içme ve spor rutini... Bunlara dikkat edildikten sonra geriye kalan şu ana kadar bilinen ve öğrenileni yansıtmaktır. Onu da alır öğrenci. Bulunduğumuz yöre lise çeşitliliği ve türü bakımından biraz zayıf. Bir Anadolu Lisesi, Köyceğiz Fen Lisesi, Muğla Fen Lisesi gibi... Muğla bu noktada biraz zayıf ve tercihlerde zorlanıyor ortaokul öğrencileri.”

Tercihler için ücretsiz rehber öğretmen desteği

Üniversite sınavı sonrası bir başka önemli aşama da tercihler. Doylan, bu noktada da Yeni Nesil Kurs Merkezi olarak yaptıklarını şöyle sıraladı: “ 4 kişilik rehber öğretmen ekibimizle açıldığımız günden bugüne kadar Köyceğiz, Dalaman ve Ortaca’da ücretsiz rehber öğretmen desteği veriyoruz. Çünkü tercih “pastanın üstündeki çilek” gibidir bizim gözümüzde. Her şey yolunda gider, sınav başarıyla geçer ama çok küçük bir tercih hatası öğrenciyi bambaşka noktalara götürür. Bu yüzden uzman ekiple çalışmak önemlidir ve biz bu eksiği de kapatıyoruz kurumsal olarak.”

Sabır, muhakeme ve mücadele gücü

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI 2024 STRATEJİK PLANINI YAYINLADI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI 2024 STRATEJİK PLANINI YAYINLADI

Yıllar içinde başarılı öğrencilerin genelde muhakeme gücü kuvvetli ve çalışma disiplini güçlü bireylerden oluştuğunu gözlemlediğini söyleyen Doylan, sabırlı, muhakeme ve mücadele gücü yüksek öğrencilerin bir adım önde olduğu ifade ederken eskiden sadece bilgiye dayalı bir seçme sınavı olduğunu şimdilerde ise bilginin yanı sıra hız, yorum ve gerekli mücadele gücünü gösterecek sabrın da önemli olduğuna işaret etti.

Konferans salonu yöreye fazlasıyla değer katar

Sınavın bu yöre için başarılı güzel bir süreç olmasını arzu ettiğini ifade eden Doylan, programın son bülümünde bu yil ikincisini düzenledikleri üniversite tanıtım fuarlarından aldıkları geri dönüşleri anlattı. Önce hayal ederek yola çıktıklarını belirten Doylan, “üniversite tanıtım günlerinde ilk yıl 30’a yakın üniversiteyi, bir sonraki yıl da 36 üniversiteyi hem Ortaca’ya davet ettik. Çok yoğun katılım oldu, gelen tepkiler önemliydi ve amacına ulaştı o etkinlik. Üniversiteleri getiriyoruz ama biz hocalarımızın da gelmesini isteriz. Bir İlber Ortaylı veya Hasan Koni gibi isimleri burada bir konferans salonu ve fuar alanında ağırlamalıyız. Ama o imkanlar yok. Güzel bir konferans salonumuz ve fuar alanımız olsa ve o çok değerli hocalarımız gelebilseler ve söyleşiler yapsalar. Öğrencilerimizin ufku genişler ve ilçemizin bilinirliği artar. Bunun için sizlerin aracılığıyla ilgililere bu talebimizi belirtmek isterim.”