Hepimizin hayatında dönem dönem belli geçiş aşamaları vardır. Tüm bu aşamalar değişim ve gelişimin göstergesidir. Özellikle bu değişen çağda evlatlarınıza ayak uydurmaya çalışırken zaman zaman zorlandığınızı hissedebilirsiniz. Üstüne bir de sınav anne ve babaları olduğunuzu düşünürsek bu durum daha da yoğun baskı ve stres yaşayacağınız döneme işaret eder. Evlatlarınız için bir adım atmak istiyorsanız önce bilinçli anne babalar olarak onların dünyasını anlamaya ve kavramaya çalışarak işe başlayabilirsiniz. Hayatımızdaki bu geçiş aşamaları nasıl ki bizler için bir sınavsa evlatlarınız da önlerinde büyük bir basamak olan bu sınavları bir engel gibi göreceklerdir.

18-19’lu yaşlarınızda bir genç olduğunuzu ve sınavla baş etmeye çalıştığınızı düşünün. Yeterince sıkıcı bir durumdur değil mi? Çünkü en güzel çağlarda ders çalışmak ve karşılığını almak için mücadele etmek keyifli olan her şeyden fedakarlık yapmayı gerektirir. Öğrenciler için oldukça zor olan bu durumda süreci yönetmeyi başaranlar her zaman mücadelenin kazananı olacaktır. Önemli olan her durum ve koşulda asla vazgeçmemeyi öğrenmektir. Ne olursa olsun insan inandığı sürece adım atmaktan korkmayacaktır. Hedefe konsantre olan bir öğrenci için fedakarlık yapmak kaçınılmaz olur ve sonuç her zaman mutluluk getirir. YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)’ye günler kala öğrencilerin oldukça stres ve kaygılarının arttığı gözlemlenir.

Anne ve babalara bu konuyla ilgili tavsiyelerim olacaktır. Öncelikle evlatlarınıza faydalı olabilmek adına kendi stresinizi ve kaygınızı minimum seviyeye düşürmeniz gerekir. Sizin farkında olmadan kurduğunuz bir cümle bile onlarda tahmin edemeyeceğiniz kaygılar yaratır. Örneğin “ Çalışman gereken konular ne zaman bitecek?” cümlesi yerine “ Bitirmen  gereken görevler için sana nasıl yardımcı olabilirim?” demek ya da “Bu kadar zaman geçti hala netlerin neden yükselmedi?” demek yerine “ Yeterince verimli çalışman ve netlerini arttırabilmen için neye ihtiyacın var?” demek sizce de onun yükünü paylaştığınızı ve hafiflettiğinizi hissettirmez mi? Unutmayın sınava günler kala ders çalış demek, onları güdülemek yerine kaygılarını daha da arttıracak olup motivasyon kaybına uğratacaktır.

Sınav sürecinin bir yolculuk, sizlerin ise bu yolculuktaki en iyi yol arkadaşı olabileceğinizi unutmayın. Önemli olan motivasyonu dinamik tutmayı başarabilmektir. Bunu yaparken öğrencinize, ulaşılamaz hedeflere yönelerek işin içinden çıkamayacağını, daha kısa vadeli ve daha realist hedefler belirlemesi gerektiğini hatırlatmanız gerekir. Çünkü öğrencinin aklından asla çıkarmaması gereken motto “Sonuca değil sürece odaklan!” olduğunda her zaman var olan duruma konsantre olmaktan ileriye taşıyacaktır. Fakat öğrenciden önce anne ve babalar sürece odaklanmayı başarırsa sınav hazırlık aşamasında girilen deneme sınavlarındaki netlere ya da puanlara bakarak öğrenciyi yargılamak yerine artan 1 net bile olsa ya da çok küçük bir başarı bile olsa onu takdir ederek yolculuğuna eşlik ettiğinizi hissettirebilirsiniz. Aslında anne ve baba olarak onlar için yapacaklarınızın özü üç cümleyle ifade edilir: Cümlelerini değiştir, süreci izle ve motive etmeye devam et. 

Hale ÇETİN