29 Mart 2022 Salı günü Muğla'da Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü merkezli olarak Muğla İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT) tarafından düzenlenen eş zamanlı operasyonların sebebi gün yüzüne çıktı. Aralarında Dalaman Orman İşletme Müdürü Önder Mutlu'nun da bulunduğu 25 kişinin gözaltına alındığı, Dalaman ve Ortaca Orman İşletme Müdürlüklerinde yapılan aramalar sonucu çok sayıda belgeye el konulan operasyonların düzenlenme sebebinin milyonlarca tl'yi bulan vurgunlar olduğu öğrenildi. 

Yapılan ihbar ve şikayetler sonucu, Muğla İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince 4 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından 29 Mart'ta Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde düzenlenen operasyonda; Dalaman Orman İşletme Müdürü Önder Mutlu, işletme şefleri Kadriye Çiftçi ile Gökçe Şahin, Dalaman Karacaağaç Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve Karacaağaç Mahallesi Muhtarı Vedat Karahan, Dalaman Karacaağaç Kalkınma Kooperatifi muhasebecisi Musa Kaya dahil 25 kişiyi gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve iş yerlerindeki aramalarda bilgisayar, evrak ve dijital materyallere el koyuldu.

OPERASYONUN SEBEBİ NE?

Edinilen bilgilere göre, 2019 yılında Dalaman'ın Karacaağaç Mahallesinde başlayan ve uzun süre söndürülemediği için  Göcek Mahallesine kadar dayanan büyük orman yangınında, 1380 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü ancak Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nün resmi kayıtlarda 350 hektar alanın zarar gördüğünü geçirdiği tespit edilmiş. Aynı zamanda, müdürlük tarafından basına ve kamuoyuna yapılan açıklama da bu yöndeydi. 

Peki daha sonra ne oluyor? Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü yangından etkilenen ve zarar gören ağaçların kesilip tomruk ve odun istifi edilmek koşuluyla alanın temizlenmesi işini operasyonlarda gözaltına alınarak daha sonra tutuklanan Vedat Karahan'ın başkanlığını yaptığı Karacaağaç Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne veriyor. Ancak kooperatifin bu işi yerine getirecek iş gücü, ekipman ve aracı yok. İşin yapılabilmesi için çevre mahallelerin Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri yardım etmek için dahil olmak istese de iddialara göre orman işletme şefleri tarafından baskı uygulanarak el çektiriliyor. Yangının çıktığı orman bölgesindeki köylüler de bu şekilde mağdur ediliyor. Karacaağaç Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, bölgenin temizlenme işinde tekelleştirildikten sonra Adana, Antalya ve çevre il ve ilçelerden gelen kişi ve kurumlara taşeronluk yaparak aldığı işi yaptırıyor.

Bu noktada, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yangın alanı olan ancak kayıtlara geçirilmeyen 1030 hektar alandaki ağaçlar ve aslında zarar görmeyen ya da kesilmesine gerek olmayan 4 binin üzerinde çam ağacı kesiliyor. Kayıt dışı alanda yapılan bu kesim işleminden elde edilen odunlar ise tabiki satılıyor. Yapılan vurgun bununla da sınırlı kalmıyor.

Temizleme işi yapıldıktan sonra bölgenin yeniden ağaçlandırılması gerektiği için Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü yine devreye girerek ağaçlandırma işini de Karacaağaç Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne veriyor. Köyceğiz'de ağaçlandırma işi yapan bir vatandaşın başvurusu ise müdürlük tarafından dikkate alınmıyor. Kooperatifin bu işi de yapacak yeterli iş gücü olmadığı için kamu tekrar zarara uğratılıyor. 

Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü ve Karacaağaç Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında dönen bu danışıklı dövüş sonucu, hem ağaçlar üzerinden hem de yeni dikilecek fidanlar üzerinden muazzam bir ekonomik kazanç elde ediliyor.

Tabi yapılan vurgun burada da kalmıyor. Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü tarafından orman yangınında zarar gören alan 350 hektar gösterilmişti. Bu alanda kesimi yapılan odunların nakliye sürecinde de vurgun yapıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, 3000 ster odunun kayıtlara geçirilmediği ve usulsüzlük yapılarak nakliyeler sırasında kamyonların dolu gitmesine rağmen eksik gösterildiği bilgisine ulaşıldı.

ZARAR YAKLAŞIK 3 MİLYON LİRA

Kayıtlara geçirilmeyen 1030 hektarlık alanda kesimi yapılan yaklaşık 4 bin çam ağacının Dalaman Karacaağaç Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve Karacaağaç Mahallesi Muhtarı Vedat Karahan ile iş birliği yapılarak çeşitli illerde satılıp, parasının paylaşıldığı ileri sürüldü. Şüphelilerin sahte nakliye raporu, kesim alanı dışında genç ve nitelikli ağaçların kesilmesi, ormana ait koylardaki işletmelerin usulsüz olarak kiraya verilmesi gibi usulsüzlükler yaptıkları da öne sürüldü. Usulsüzlükler nedeniyle kamu zararının yaklaşık 3 milyon lira olduğu kaydedildi.

MAZBATASINI ALAN  DALAMAN BELEDİYE BAŞKANI DURMUŞ'TAN İLK AÇIKLAMALAR MAZBATASINI ALAN  DALAMAN BELEDİYE BAŞKANI DURMUŞ'TAN İLK AÇIKLAMALAR



Kaynak: DHA