Ortaca

HÜKÜMETİN ALDIĞI KORONA TEDBİRLERİNE ORTACA’DA “DÜĞÜN” DARBESİ!

Muğla’nın Ortaca ilçesinde geçtiğimiz günlerde yasaklara rağmen yapılan bir düğün bölge halkını isyan ettirdi.

Abone Ol

Edinilen bilgilere göre Ortaca Yerbelen Mahallesi’nde 6 Eylül Pazar günü Dalaman Havalimanı Yer Hizmetleri Alanında faaliyet gösteren TGS firmasının genel müdürü Ramazan Gümüş’ün düğün merasimi sırasında İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen ve 4 Eylül itibariyle mutlak geçerliliğe sahip olan hiçbir kısıtlamaya dikkat edilmediği öğrenildi.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine rağmen söz konusu düğünde misafirlerin sosyal mesafeye dikkat etmediği, maske takmadığı, herhangi bir kamu görevlisinin bulunmadığı dikkat çekerken, toplu yemek verildiği ve gelin ve damat dışındaki katılımcıların da dans ettiği görüntüler pes dedirtti.

Yapılacak düğünlerde sandalye/koltuk düzeni, fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulması gerekirken misafirler ile pist arasındaki mesafenin bile çok az olması dikkat çekiyor.

Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasak olmasına rağmen misafirler arasında yaşlı vatandaşların ve çocukların olduğu gözlendi.

"Skandal Düğüne, Dalaman Belediye Başkanı ve Kaymakam da Katıldı"

Düğüne Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Karakuş ve Dalaman Kaymakamı Ali Güldoğan da katıldı. Başkan Karakuş’un ise nikahı kıydığı öğrenildi.

Söz konusu düğünün 1 saatten uzun sürmesi üzerine mahallelinin polise ihbarda bulunduğu ancak edinilen bilgilere göre Ortaca İlçe Emniyet Müdürü Yılmaz Lima’nın düğüne onay verdiği ve hatta katılım sağladığı ifade edildi. 

Kalabalık Düğün Alanına Yürüdü!

Koronavirüsün gün geçtikçe daha çok arttığı son günlerde hükümet yekililerinin aldığı önlemler sıklaşırken kurallara aykırı şekilde gerçekleşen düğüne mahallelinin tepkisi polise ihbarda bulunmakla kalmadı. Toplanan kalabalık düğün alanına yürümek isterken düğün alanına giden ara sokağı kapatılması ile gerginlik büyüdü. Düğün alanına giden kalabalık yolun kapatılmasıyla daha da artınca polis ekiplerinin müdahalesiyle 2,5 saat süren merasim sonlandırıldı.

Kurallara aykırı yapılan düğünün görüntülerinin ise CİMER'e bildirildiği öğrenildi.

Valiliklere yollanan genelge ile mülki idarenin sorumluluğunda olması gereken yasaklara verilen tavizler, aylardır azami önlem alan ve kendisini sakınan vatandaşlar için ise büyük tehdit oluşturuyor.

İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Sürekli Uyarıyor

İçişleri Bakanlığı’nın valiliklere yolladığı ek genelgeler ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın "Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz, bayramlar ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi” uyarılarına rağmen virüs yokmuşçasına yapılan “normal” düğünler vatandaşın sağlığını tehdit ediyor. Son dönemde vaka sayılarının artmasına rağmen koronavirüs tedbirlerinde yaşanan gevşeme  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Vazgeçin bu dönemde şu düğünlerden, yemekli merasimlerden. Nikah törenleriyle bu işleri bitirmek suretiyle bu dönemi gelin atlatalım" sözlerini akıllara getiriyor.

GENELGEDE NE ANLATILIYOR?

Genelgede “Sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinliklere müsaade edilmeyecek. Ancak nikah merasimi şeklinde yapılabilecek düğünler ile nikahların en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanması sağlanacak. Nikah merasimi şeklinde düğün veya nikah yapılacak düğün salonlarında, sandalye/koltuk düzeni, fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacak. Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğünler ile nikahlarda, oyun oynanması/dans edilmesine, toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmasına hiçbir şekilde izin verilmeyecek. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklanacak.

Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin (kolluk, zabıta) görevlendirilmesi sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek. İçerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra nikah merasimi şeklindeki düğün ve nikahlarda, bu genelge ile düzenlenen hususlar dışında daha önce valiliklere gönderilen genelgeyle Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde yer alan tüm kural ve tedbirlere eksiksiz riayet edilmesi sağlanacak. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27 ve 72. maddeleri uyarınca gerekli kararlar valiliklerce ivedilikle alınarak en geç 4 Eylül'den itibaren uygulanmaya başlanacak.

Vali ve kaymakamlıklarca konu hakkında gerekli hassasiyet gösterilerek uygulamanın eksiksiz yerine getirilmesi sağlanacak. Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak." ifadelerine yer veriliyor