Ortaca Devlet Hastanesi’nde mobbing, taciz ve şiddete uğrayan 34 yaşındaki kadın, yaşadıklarına dayanamadı ve intihar girişiminde bulundu. Mobbing iddiasında adı geçenlerden İdari ve Mali İşler Müdür Yardımcısı Mustafa G. hakkında, Ortaca Kaymakamlığı soruşturma izni verdi. Ancak Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığı, iddiaların ‘soyut’ kaldığını belirterek soruşturma izni vermedi. Soruşturma izni verilmeyen İdari ve Mali İşler Müdürü Salih Y. görevden alınırken, Mustafa G.’nin görevine devam etmesi ve soruşturmanın kapatılması dikkat çekiyor. Kamuoyu, ‘nedenini’ merak ediyor.

Ortaca İlçe Devlet Hastanesi'nde görevli 34 yaşındaki Canan Ö., iddiasına göre 2019 yılından bu yana kurum içerisinde sistematik mobbing, şiddet ve taciz eylemleri yaşıyordu. Bu durumu daha fazla katlamayan Canan Ö., 21 Ağustos 2023 tarihinde çalıştığı hastanenin en üst katına çıkarak, yaşadıklarının son bulması için kendini aşağı atmak istedi. Hastane çalışanları uzun süre ikna etmeye çalıştı. İkna çabaları bir sonuç vermedi. Atlamak istediği sırada genç kadın son anda kurtarıldı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

AK PARTİ ORTACA İLÇE BAŞKANI'NDAN SEÇİM SONUCU YORUMU AK PARTİ ORTACA İLÇE BAŞKANI'NDAN SEÇİM SONUCU YORUMU

Canan Ö., yaşadığı olaylardan sonra, hastane müdürü Salih Y. ve müdür yardımcısı Mustafa G. hakkında 5 Haziran 2023 tarihinde suç duyurusunda bulundu. 6 Haziran 2023 tarihinde Ortaca 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereğince 30 günlük tedbir kararı aldı.

HABER48 OLAYI YAKINDAN TAKİP ETTİ!

Canan Ö.’nün şikâyeti ve Haber48’in olayı tüm detaylarıyla yazmasından sonra yetkililer harekete geçti. Gerekli incelemelerin ardından, Ortaca Kaymakamlığı tarafından iki isme soruşturma izni verilmedi, bir isme ise verildi.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEYEN İSİMLER

Soruşturma izni verilmeyen isimler için, “Ortaca Devlet Hastanesi Başhekimi Erol Ç., İdari ve Mali İşler Müdürü Salih Y. hakkında isnat edilen mobbing iddialarının sübuta ermediği kanaatine varıldığından, 4483 sayılı memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kanunun 6. Maddesi gereğince soruşturmaya izin verilmemesine” denildi.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLMİŞTİ AMA…

Kararda, soruşturma izni verilen isim için ise, “İdari ve Mali İşler Müdür Yardımcısı Mustafa G. hakkında iddia edilen tacizi iddiasının, ciddiyeti ve mahiyeti göz önünde bulundurulduğunda, iddianın gerçekleşip gerçekleşmediği adli soruşturma sonrasına açığa çıkarılmasının daha uygun olacağı, değerlendirildiğinden, 4483 sayılı memur ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kanunun 6. Maddesi gereğince soruşturma izni verilmesine…” ifadeleri kullanıldı.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEMESİNE RAĞMEN GÖREVDEN ALINDI

Bütün bu gelişmelerden sonra, soruşturma izni verilmemesine rağmen Ortaca Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü Salih Y. görevden alındı.

ORTACA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NDAN YENİ KARAR

Olayda yeni bir gelişme daha yaşandı. Ortaca Kaymakamlığı’nın soruşturma izni verdiği Mustafa G. Hakkında Ortaca Cumhuriyet Savcılığı olayın ‘soyut’ kaldığını gerekçe göstererek ‘kamu adına kovuşturma’ yapılmasına gerek olmadığı kararını verdi.

SAVCILIK, ‘SOYUT’ DEDİ

Savcılık kararında, “Şüpheli Mustafa G.’nin üzerine atıf cinsel taciz suçu yönünden olayı doğrulayan tanık beyanının bulunmaması, müştekinin şüphelinin kendisini aradığı tarih ve zamanı açık net olarak belirtememesi sebebiyle arama kayıt tespitinin yapılamadığı, müştekinin soyut iddiası dışında kamu davası açmak için yeterli delile ulaşılamadığı anlaşılmakla, şüphelinin üzerine atılı cinsel taciz suçu yönünden kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına…

Yine intihara yönlendirme suçu yönünden de şüphelilerin müştekiyi intihara yönlendirdiğine dair kamu davası açmak için yeterli delile ulaşılamadığı ayrıca her ne kadar şüpheli Mustafa G.’nin kendisine iftira atan müştekiden davacı ve şikayetçi olduğunu beyan etmişse de müştekinin anayasa ile güvence altına alınan ihbar ve şikayet hakkını kullandığı anlaşılmakla kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına…” ifadeleri kullanıldı. Mobbinge maruz kaldığını iddia eden kadın ise olayın şokunu yaşıyor. Mobbing olayının mahkemeye taşınmasını beklerken, savcılık aşamasında böyle bir kararın alınması kadını adeta yıktı.

OLAY GÜNÜNÜ ANLATTI

Öte yandan, mobbing olayına yakından şahit olan Ortaca İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde hemşire olarak çalışan A.K. polise ifade vermişti.  A.K. ifadesinde olay gününü ve sonrasını şöyle anlatmıştı: “Olay günü Canan Ö. bulunduğum kata geldi ve direk olarak balkona çıktı. Bende peşinden gittim. Balkonun trabzanlarına çıkmıştı. Ben ‘dur Canan ne yapıyorsun’ deyince bana, ‘Abla birazdan uçacağım, uçmak nasıl bir duygu, abla ben pislik miyim?’ dedi. Sakinleştirmeye ve ikna etmeye çalışırken yanımıza Y.A. geldi. Y.A.’ya ben telefonumu alayım dedim. Telefonu almaya giderken S.Ç.T geldi. Ben telefonu alıp müdürümüz Salih Y.’yi aradım ve olayı anlatarak yanımıza gelmesini söyledim. Bir kaç dakika sonra Salih Y.’de geldi. Biz diğer iki arkadaşımla Canan’ı olduğu yerden aşağı indirdik. Salih Y. psikiyatri doktorunu arayıp geleceğimizi söyledi. Biz Canan'ı psikiyatri polikliniğine götürdük. Ben Canan'ın ablasını aradım ve bilgi verdim. Daha sonra hastaneye ablası da geldi.’

HEMŞİRE MOBBİNGİ DOĞRULADI

“Benim gözlemlediğim kadarı ile hastane içerisinde Salih Y. ve Mustafa G.’nin Canan'a karşı sürekli olarak zorluk çıkarma ve baskıları vardı. Canan'ın en ufak bir işi olduğunda yıllık izin yazdırmasını söylüyorlar ve bir yere ayrıldığı zaman tutanak tutuyorlardı. Canan'ın yaşadığı taciz olayı ile ilgili ben olaya şahit olmadım. Ancak Canan bu olayı bana anlatmıştı.”

KAMUOYU MERAK EDİYOR!

Söz konusu mobbing olayını ve gelişmeleri yakından takip eden vatandaşlar, şahitlerin polise verdiği ifadelerde mobbing olayının doğrulmasına rağmen, sadece ‘soyut’ gibi bir gerekçeyle soruşturma izni verilmemesinin arkasında başka nedenlerin olup olmadığını merak ediyor. Soruşturma izni verilmeyen Salih Y. görevden alınırken, ilk önce soruşturma izni verilen Mustafa G. hakkında herhangi görevden alma ya da görev yerinin değiştirilmesi gibi bir işlemin yapılmamasının nedeni ve adil olup olmadığını sorguluyor.