Yerleşim merkezlerinin büyük belalarından birisi de elbette trafik.
Bir sürücünün direksiyon başında dürüm yiyip, ayran içip, diğer yandan telefonuyla konuşup araç kullanabildiği bir başka ülke var mıdır? Bilemiyorum...
Kime sorsanız, kiminle sohbet etseniz, bu konudan şikayetçidir!
Kimisi trafik ışıklarında saatlerce beklemekten, kimisi yolların darlığından, kimi sağa sola dönüşlerden…
Yayalar ise kaldırımların darlığından, kaldırıma park eden araçlardan!
Magandası da var, beyefendisi de ama genele baktığınızda ilki daha ağır basacaktır kesin!
Şu bir gerçek ki, trafik başlı başına bir kültür meselesi!
Bu kültürün insanlarda yerleşmesi için temel şart, eğitim…
Eğitim olmayınca, trafik kültürünün yerleşmesini beklemek hayalcilikten öteye gitmez. Problemleri çözemez, yapmak istediklerinizi yapamazsınız!..
Trafik kazalarına bakın, birinci derecede insan hataları var. Temel sebep eğitimsizlik… Buna, yerel yönetimlerin altyapı sorunları ve denetimsizliği de eklediğinizde, hepimizin hemen her gün rastladığı kötü manzaralar çıkmakta.
Meselenin bir başka boyutu ise, trafik cezalarının yaptırırım gücünün olmaması. Yani trafikteki cezalar, caydırıcı olmaktan çok uzak. Adı üstünde “kaza oldu” kelimesi, insanların “ne var yani bilerek mi yaptım” şeklindeki savunmasına dönüşüyor.
Ortaca yerelinden meseleye yaklaşacak olursak, şehirdeki trafiğin köklü çözümü için, araç sürücülerinin eğitimine ciddi şekilde ağırlık verilmesi şart.
Toplu taşıma araçlarının sürücülerinde geçmiş yıllarda sık görülen eğitimsizlik, bir nebze olsa da aşıldı.
İstenilen düzeyde olmasa da, sürücüler toplu taşımada gerek para cezaları, gerekse kartlı sisteme geçilmesinin etkisiyle kurallara daha fazla uymaya özen gösteriyorlar. Trafikte birbirleriyle yarış yapma, ellerinde sopalarla kavga etme dönemi geride kaldı.
Özel araç kullananların da daha bilinçli olması için, sürücü kurslarındaki eğitimde de ciddi bir revizyona gidilmesi şart. 
Ayrıca ben bu konunun uzmanı değilim. Şehir trafiğindeki sorunlar bir-kaç cümlelik yazıyla da anlatılmaz.
Ama yaşadığım şehirde, trafik ile ilgili ciddi bir problem varsa, bunları gündeme getirmekte bizlerin görevi.
Umarım önce, insanlar, sonra yerel yönetimler, sorumluluklarını eksiksiz yerine getirir ve bu ‘’trafik illetini‘’ hep birlikte yeneriz..