Benden tavsiye dostlarım, Muğla'ya aracınız olmadan gelecekseniz, taksicinin kartını alın. Hangi ilçede olursanız 7/24 ulaşacağınız bir taksici mutlaka olsun.

Gece saat 01:30 Zeki Kayhan Kafa Radyo'da canlı yayında. Telefon bağlantısı yaptığı kişi Fethiye'ye tatile gelmiş. "Muğla'da ulaşıma vereceğimiz parayı hesap edemedik.Ankara'ya göre hesap etmişiz, evdeki hesap çarşıya uymadı." diyor yerli turist.

Neticede 3 gün kalmışlar ve ertesi  sabah uçakları varmış. Hal böyle olunca  Bodrum'dan hareket edecek uçaklarına ulaşmak için paraları yetmiyor. Çözüm için radyoyu arıyorlar. "Fethiye'den Bodrum'a gidecek araç varsa" diye yola çıkar gibi canlı yayına çıkmış otostop yapıyorlar bir nevi. Annemle duyunca şaka sandık ama gerçekmiş baya baya. 

"Fethiye'ye gelen niye Dalaman'dan ayarlamaz uçağı?" diyenler olabilir. Direkt uçuşlar sınırlı. Asıl konu şu; her ilçeden gerekirse ön rezervasyon talep edilerek her iki havalimanına ulaşım sağlanamaz mı? 

KONUYU ŞOFÖRLERE SORDUM

En nihayetinde "turizm bölgesiyim" diyorsan iki farklı noktadan uçuşlar yapılıyorsa, yıl 2024 olmuşsa üstelik buna çözüm üretilemez mi? Yoksa biraz daha bekleyelim mi? İrtifaya gerek duymadan yükselecek hava araçları Türkiye 'ye gelirse anca o zaman düşünmeyi öğreniriz kim bilir?

Bu konuyu ilçeler arasında yaptığım seyahatlerde şoförlere sordum. İlçeler arası çalışan şoförlerin ne dertleri varmış meğer habere, yazıya konu olsa bile kulak arkasına itilen ve senelerdir çözülemeyen.

"HER YANDAN CEZA YİYORUZ"

"Her yönden ceza yiyoruz" dediler mesela! "Nasıl yani?" dedim. "Bak ablacım, biz 17+1 çalışıyoruz. Araç doluysa yoldan müşteri alamıyorum. Diyelim ki son araç, arkamda araç yok. Kimse zorda kalmasın diye aldım. Az ileride trafik kontrole yakalandık. Ceza yiyoruz. Almasam geçsem belediyeye şikayet ediyor vatandaş bu kez de belediyeden ceza kesiyorlar.

"NELER NELER YAŞIYORUZ?"

Mülteci sorunu var. Yoldan aldığım mülteci ise onunla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. İlçeler arasında kilometre fazla. Ankara'da İstanbul'da semt değiştirir gibi bakıyorlar işe. Ama öyle değil. Şehirler arası otobüste tarifesi 300 TL olan geçişe bizde 132 TL ile karşılık veriyorlar. 65 yaş konusunda küçük de olsa bir düzeltme yaptılar. Emeklinin sosyal hayatı bizimle. 65 yaş kartı ile öğlen çıkıyor akşam dönüyor. Bakıyoruz var mı elinde aldığı bir şey, yok. İçtiyse bir çay içip evine dönüyor. Şiddet arttı. Geçenlerde biri üstü başı kan içinde atladı arabaya. Bilmiyoruz ki kasap çırağı mı yoksa Allah korusun başka türlü bir şey mi? Geliyoruz, gidiyoruz işimizin başındayız da bir de bize sorsunlar neler neler yaşıyoruz."

ŞEHİR DIŞINDAN GELİYOR GİBİ MUAMELE MANTIĞA SIĞMIYOR

Genelde söylenen bu çerçevede. Sıkıntıları büyük. Cezalar, bakım ücretleri derken dertliler. Susmuyor anlatıyor olmak da çözümü beraberinde getirmiyor maalesef. Alınan kararların kendilerine danışılmadan alındığını söylüyorlar. Bodrum Otogarı'ndan Bodrum'a gitme konusu hem şoför hem de yolcu için problem. İlçeden ilçeye, merkeze ulaşmak isterken şehir dışından geliyor gibi muamele görmenin akla mantığa sığar bir tarafı yok. 

Daha önce de yazdık, çizdik. Kaldı ki; binlerce kişi Milas-Bodrum arasında her sabah ve akşam işe gidip geliyor. Mesai yapıyor bu insanlar ve bir düzene ihtiyaçları var. O aradaki indirme bindirme durumu mesaiye geç bırakıyordu çalışanları. Düzen bir türlü oturmayınca imzalar toplandı, yine de sonuç alınamayınca birçok işverene servis imkanı oluşturmaktan başka çare kalmadı. Şimdi sabah ve akşam trafiğinde servisler de çoğalarak eklenmiş oldu. 

MUĞLA'YA ARACINIZ OLMADAN GELİN

Şimdi kim kazandı? Kim kaybetti? Sözüm ona kamu hizmeti bu kadar kar/zarar hesabını içine nasıl aldı? "Bilen bilmeyene anlatsın" diyeceğim de her hastanenin, AVM'nin önünde taksi durağı  olması gereğinin yeni yeni farkına varan bir yönetiminden bahsediyoruz. Kısa mesafe ücreti en pahalı olmasına rağmen o parayı vermeyi sorun etmeyen dahil, aradığı yerde taksiyi bile bulamıyor bazen. Ama şükürler olsun İstanbul kadar da kara borsaya düşmedik henüz.

Benden tavsiye dostlarım, Muğla'ya aracınız olmadan gelecekseniz, taksicinin kartını alın. Hangi ilçede olursanız 7/24 ulaşacağınız bir taksici mutlaka olsun. 

Son tahlilde yine yükümüzü hem cebimizdeki para hem de işinin ekmeğinin peşinde olan şoförler kaldırıyor.

Haydi selametle...