Son dönemde vatandaşların, özellikle sosyal medya ve alışveriş platformları üzerinden kötü niyetli kişiler tarafından dolandırıldıklarına şahit olmaktayız. Peki bu platformlar üzerinden dolandırılan kişiler, hangi hukuki yollara başvurmalıdır ? Bu haftaki yazımızda kısaca bu hususa değineceğiz.

Gerek sosyal medya, gerek ise alışveriş platformları üzerinden dolandırıcılık faaliyetinde bulunan şahıslar, kimi zaman mağdurların sosyal medya hesaplarını ele geçirerek, kimi zaman ise alışveriş sitelerine kaydedilmiş olan kredi kartı bilgilerini ele geçirmek suretiyle bu eylemleri gerçekleştirmektedir. Bunlara ek olarak özellikle son dönemde kötü niyetli bu kişiler, ikinci el satış uygulamaları üzerinden de sahte alan adları ve siteler üreterek vatandaşları mağdur etmektedirler.

Bahse konu bu eylemleri gerçekleştiren kişiler TCK m.158/1-f uyarınca bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemiş olurlar. Bu suçu işleyen kişiler, Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanırlar ve suçu işledikleri sabit olursa üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırırlar. Bu şekilde bir eyleme kalan mağdurların ise vakit kaybetmeksizin Savcılık nezdinde şikayette bulunmaları önem arz etmektedir.

Ancak bilişim sistemleri üzerinden işlenen bu tarz suçlarda en temel sorun, asıl failin bulunması noktasında ortaya çıkmaktadır. Çünkü bu eylemleri meslek haline getirmiş olan kişiler, genellikle ödemeyi kendi banka hesaplarına değil, yine bilişim sistemleri üzerinden ele geçirdikleri IBAN adreslerini ya da, belli bir miktar para karşılığında IBAN adreslerinin kullanılmasına müsaade eden üçüncü kişilerin hesaplarını kullanarak gerçekleştirmektedirler. Ancak her ne kadar asıl failin bulunması noktasında birtakım güçlükler yaşanıyor ise de, Savcılık tarafından paranın gönderildiği banka hesabının kime ait olduğunun tespit edilmesiyle beraber bütün sorumluluk banka hesabının ait olduğu kişi üzerinde kalmaktadır.

Paranın gönderildiği banka hesap sahibinin kimlik bilgilerinin tespit edilmesiyle birlikte, bu kişi aleyhine yetkili icra müdürlükleri nezdinde icra takibi başlatılması, haksız olarak ele geçirilen paranın geri alınması noktasında büyük önem arz etmektedir. Çünkü Savcılık nezdinde yapılan şikayet, ancak faillerin tespit edilmesi ve cezalandırılması amacına hizmet eder. Dolayısıyla mağdur olan kişilerin ödemiş olduğu paranın tahsili noktasında bir isteği var ise, mutlaka icra takibi yoluna başvurması gerekmektedir.

Bu haftaki yazımızda internet üzerinden dolandırıcılık eylemine maruz kalan kişilerin başvurabileceği hukuki yolları kısaca izah etmeye çalıştık. Burada siz değerli okurlara tavsiyem, kendinize gönderilen linklere tıklamadan önce şüpheyle yaklaşmanız ve herhangi bir site üzerinden kredi kartıyla bir ödeme gerçekleştirecekseniz, sitenin internet adresinin orijinal olup olmadığını teyit etmeniz olacaktır. Herkese huzurlu ve sağlıklı günler.