Bilindiği üzere özellikle kanser tedavisinde kullanılan, muadili olmayan, zor temin edilen ve pahalı olan birçok ilacın ücreti SGK tarafından karşılanmamakta, bu durum zaten kanser gibi ölümcül bir hastalığa yakalanmış olan vatandaşların Anayasal güvence ile teminat altına alınmış olan haklarını kullanmalarını engellemektedir. Oysa ki, Anayasamız’ın “Devletin temel amaç ve görevleri” başlıklı 5. maddesi: “Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.” şeklinde olup, Devletin temel amacının bu şekilde bir mağduriyet yaşayan hastalara gerekli ilaç, tedavi ve imkanı sağlamak olduğu ortadadır. Ne var ki uygulamada, SGK’nın internet sitesinde mevcut olan liste dışındaki ilaçların bedellerinin SGK tarafından karşılanmadığı görülmektedir.

Bedeli SGK tarafından karşılanmayan ve hastanın hayatını devam ettirebilmesi, tedavi olabilmesi için kullanması elzem olan ilaçların yukarıda bahse konu olan listeye alınabilmesi için vatandaşların başvurabileceği birtakım hukuki yollar bulunmaktadır. Bunlardan ilki, endikasyon dışı ilaç başvurusu denilen, hastanın söz konusu ilacı kullanması gerektiğini bildirir hekim raporuyla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na yapılan başvurudur. 

Bu başvurunun olumsuz sonuçlanması durumunda hastaların, aynı zamanda idari dava şartı da olan SGK başvurusunu yapmaları gerekmektedir. Burada hastalar, söz konusu ilacın kendilerine ücretsiz olarak temin edilmesi için Soysal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmalılar ve bu başvuruya olumsuz yanıt verilmesi halinde, yasal süresi içerisinde idari işlemin iptali için İdare Mahkemeleri nezdinde dava açma haklarını kullanmalıdırlar. 

İdare Mahkemelerinde açılacak olan bu davalarda, dava süresi boyunca ilaca duyulan gereksinimin devam ettiği de nazara alınarak dava sonuçlanana kadar söz konusu ilacın bedelinin karşılanması için ihtiyati tedbir talep edilmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle uzun süren yargılama süreci ve tarafların karara karşı itiraz hakları da düşünüldüğünde, dava açılırken mutlaka mahkemeden tedbir talebinde bulunulması gerekmektedir. 

Tüm bu sürecin sonunda dava olumlu olarak sonuçlanırsa, artık dava konusu edilen ilaç SGK listesine dahil edilecek ve vatandaş daha önce kendi imkanları ile bu ilacı satın aldıysa, ödemiş olduğu bedeller kendisine iade edilecektir.