Tarih 20 Ağustos 2023

Sosyal medya hesabımdan UKOME'nin 15 Ağustos itibariyle geçerli olacak diye duyurduğu ancak 13 Ağustos'ta uygulamaya koyduğu ulaşım zammı kararının ardından şu iletiyi paylaşmıştım:

"Selam UKOME Muğla naber?

Akyaka'da taksiye biniyorum. 10 TL'den açıyor. Geldiğim yer 28 TL yazıyor ve durur durmaz taksici benden 100 TL alıyor!

Yöneticilerinin zeka seviyesinin düşük olduğunu düşünüyorum. Neden?

1- Bu, senin aldığın karara göre sistemini dizayn edemediğinin açık kanıtı!

2- Bu yönetim zafiyeti, taksici ile müşteri arasında bu hayat pahalılığında kavga sebebi! Can tehlikesine kadar gider!

En pahalı ulaşım hizmeti sunan siz, bence sonuna kadar hak ediyorsunuz tatili! Ne dersiniz?"

Bugün 4 Eylül 2023! Uyardığım yönde tartışmalar ve mağduriyetlerin arttığını taksiciler bana ihbar etmeye başladı. Ankara'dan bir komiser gelmiş tatile. Taksiye binmiş 43 TL yazmış. Durunca taksici dokunmuş taksimetreye 100 TL'ye tamamlamış. Müşteri bilmez tabi alınan kararı, basına dağıtılan duyuru yayınlanmış, falanmış, filanmış yerli turist için hikaye hepsi! Taksici 100 TL isteyince derdini anlatamamış çok normal. "Şikayet edeceğim seni" diye ses yükseltmiş Ankara'dan gelen komiser. Taksiciyi dinlememiş 50 TL'yi taksinin içine fırlatıp yoluna devam etmiş.

Haksız kim? Sistemini aldığı karara göre düzenleyemeyen UKOME. 

Yahu çok basit 100 TL ile açacaksın 3km'ye kadar yükselmeyecek sonra aldığın karara göre kaç metrede kaç kuruş atacaksa sisteme gireceksin... Ama nerede? Bak kaç gün geçti? Para sayıyor ellemeyin karar vericilere! Taksici ile halk mı aman baksınlar başlarının çarelerine, öyle mi?

Oysa UKOME Muğla, Türkiye'nin en pahalı "indi bindi" kararına imza atan nahif, en çok halkın, esnafın yanında olan kurum! Hiç yakışık aldı mı? Bak bakem o gömlek sana cuk oturdu mu?

"En pahalısı olunca en yüksek kaliteyi o sunar" anlayışı olan okuyucularıma saygılarımı iletiyorum.

26 km Akyaka-Menteşe toplu taşıma balık istifi ücreti 38 TL. Kuruşu da var neyse onu eklemedim. Ören'den binenler Akbük'te artan sayıdan şikayetçi. Bodrum'dan gelen Eski/Yeni otogar arası yolda yaptığı inip binme olayına hala anlam veremedi. Yahu aynı şehirde ilçe otobüslerini kullanan kişi gideceği  ilçenin merkezine ulaşmak için niye şehirler arası otogarda insin? İzmir'e gitmek için Menteşe Otogardan Bodrum'a giden olabilir mi? Hangi aklın ürünü bu kararlar? 

Türkiye genelinde doğru yapılamayan muhalefet sonucu Akyaka Menteşe arası turlayan minibüsler her gün 5.200 TL'ye depo dolduruyor. Tek depo ile gün tamamlanıyor mu? Doğrusu bilmiyorum. Şunu demeye çalışıyorum, akaryakıt zamlarına sessiz kalmanızın, müdahale edememenizin faturasını, sıfatı şoför olsun, yolcu olsun fark etmez neden halk ödüyor? 

Taksiciler ile konuşuyorum. "Abla dert anlatmaktan bıktık. Keşke indi bindi zammı yerine yakıt desteği sağlasaydı UKOME. Hem, Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin benzin istasyonu da var." dediler. "Şaka mı?" diye sordum, "Yok abla valla var. Biliyor tüm Muğla." diye eklediler. Muğla Büyükşehir Belediyesine ait benzin istasyonu varmış. 

"Şaka mı Gerçek mi?" Mahallenin safı olarak soruyorum şimdi... 

Gerçekse, esnaf haklı beyler, yakıtı gelişine verseydiniz taksiye, minibüse bir katkınız olurdu şu hayat pahalılığında sizden uygun şartlarda hizmet bekleyen halka. Hiç aklınıza geldi mi bu seçenek? Yoksa "biz de zor durumdayız. Önümüzü göremiyoruz. Olsa dükkan sizin" mi diyorsunuz?

Şu herkesi ilgilendiren kararları almadan önce acaba sektör temsilcilerine, halka sormayı, görüş almayı falan mı düşünseniz? 

Bakın Marmaris'e Belediye Başkanı Mehmet Oktay, halka sordu, cevabını aldı. Gönlü rahat, vicdanı rahat yola devam ediyor. Temiz, vebalsiz!

Menteşe'nin en işlek bulvarına adı verilen Uğur Mumcu'nun dediği gibi "Hürriyet, iktidarların yaptıklarına muhalefet etme cesaretidir."

Haydi selametle...