Adı henüz konmasa da Türkiye dolu dizgin seçime doğru gidiyor.Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, bunun ilk işaretini CNN International ekranlarında verdi. Biliyorsunuz teknik olarak seçimlerin ne zaman yapılacağı konusunda son sözü Yüksek Seçim Kurulu (YSK) söyleyecek. Sayın Cumhurbaşkanı bu kararı kendi başına alamadığı için Meclis'in bir görüş bildirmesine de gerek duyuluyor. Tabi burada en önemli sorun, yaşadığımız büyük deprem felaketi. Öncelikle Yüksek Seçim Kurulu etkilenen 10 şehirde seçim olup olmayacağına karar verilmesi gerekiyor. Bölgeden ayrılanların sayısının iki milyon kişiye ulaştığını var sayarsak orada da aşılması gereklen teknik bir takım sorunlar ortaya çıkıyor. Bu rağmen Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın’ın anlatımlarından yola çıkarak tüm hazırlıkların Mayıs ayına göre planlandığı düşüncesindeyim.

TBMM kaldığı yerden devam edecek

Hiç kuşku yok ki seçimin en çok konuşulacağı yerlerin başında TBMM geliyor. Bilindiği gibi Meclis, yaşanan afet sonrasında çalışmalarına ara vermiş ve her partiden pek çok milletvekili afet bölgelerine koşmuştu. Hafta başında kapılarını yeniden açacak olan TBMM’de genel kurulun öncelikli gündem maddeleri “deprem” ve “eyt teklifi” olacak gibi görünüyor.

Muğla kendi rekorunu geliştiriyor

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle sekteye uğrayan Muğla’nın turizm potansiyeli 2023 yılına rekor bir artışla ortaya çıktı. Ocak ayında 11 bin 043 yabancı turist gelmesiyle Muğla ve ilçelerinde tüm zamanların Ocak ayı rekoru kırıldı.

Çiftçiye iyi haber

Gübre ve mazot desteği ödemeleri bugün itibariyle başlıyor. 2022 yüretim yılı mazot ve gübre desteği için çiftçilerin Ziraat Bankası kartlarına tek seferde yükleme yapıldı. Deprem bölgesindeki 11 il bu desteği nakit olarak diğer illerde ise mazot ve gübre alımı için kullanılacak. Dolayısıyla zor bir dönemden geçen Türk çiftçisi ve üreticisi bir nebze olsun nefes almış olacak ki bu oldukça iyi bir haber.

Çarşı-Pazar

Söz çiftçilere verilen destekten ve üretimden açılmışken, Haber48 olarak “Vatandaşa Sorduk” adlı yeni bir programa başladık ve bugün Ortaca Pazarı’nda konuşmak isteyen herkese mikrofon uzattık. Gördük ki fiyatlardan hemen herkes fazlasıyla şikayetçi. Alan da satan da... Belki bu dönemi depremden kaynaklanan sıkıntıları da dikkate alarak “olağandışı” gelişmeler çerçevesinde değerlendirebiliriz. Ama üç hafta önce 180 lira olan bir kilo kıymanın fiyatının artık 250 lira olması hayvancılıkta geldiğimiz noktayı anlatıyor ki bu soruna mutlak çözüm bulunması gerekiyor.

Konut kredilerinde kullanım sınırı

BDDK’dan gelen son bir notla haftayı tamamlayalım. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu, daha önce iki milyon lira ve daha altında olan konutlar için belirlediği yüzde 90’a kadar konut kredi kullanım sınırını 5 milyon lira ve altında olan konutlar şeklinde güncelledi. Güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle...