Eskilerin deyimiyle seçim “sath-ı maili”ne yani seçim düzlemine hızlı bir giriş yapacağız gibi görünüyor. Yüksek Seçim Kurulu bildiğiniz gibi deprem bölgesinde incelemelerde bulunup afet bölgesinde seçim için gerekli koşulların oluşup oluşmayacağını yerinde tespit ediyor. Siyasi parti liderleri de yaptıkları açıklamalarla aslında seçim startını vermiş gibiler. Bu bağlamda AK Parti Grubu’nda yaptığı konuşmada seçim tarihi için 14 Mayıs’a bir kez daha vurgu yapan Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’dan sonra gözler bugün Millet İttifak’ının Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde yaptığı toplantıya çevrildi. Toplantıdan çıkacak isim herkes tarafından merakla bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yetkisini” kullanarak 10 Mart tarihinde seçim tarihini açıklayacak olmasıyla eş zamanlı olarak Millet İttifakı’nın bugünkü toplantısında üstünde uzlaşılan ismin de o gün açıklanması ihtimali bir seçenek olarak duruyor. Ve belki bazı sürprizleri de göz ardı etmemek gerekir. Zira yine eskinin kurt siyasetçisi merhum Süleyman Demirel’e atıfla “siyaset için 24 saat çok uzun bir süredir” diyerek bu kısmı kapatalım.  

Enflasyon rakamları için gözler TÜİK’te

Ekonomide gözler Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) yarın saat 10’da açıklanacak olan Şubat ayı enflasyon rakamlarına çevrilmiş durumda. Öncesinde açıklanan beklenti anketine göre ekonomistlerin şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,52 oldu. Ekonomistlerin şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre bir önceki ay yüzde 57,68 olan yıllık enflasyonun yüzde 55,74'e gerileyeceği hesaplanıyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi yüzde 51,57 düzeyinde oluştu.
Tüketici Fiyat Endeksi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 6,65 artış göstermişti. Deprem felaketinin olumsuz etkisinin Şubat ayı rakamlarına yansıyıp yansımayacağını yarın göreceğiz. 

Çarşı pazar bize ne anlatıyor?

Ancak bugün Dalaman Sebze Pazarı’nda Haber 48’de “vatandaşa soruyoruz” adlı aktüel yayında gördük ki bahar aylarına girmiş olsak bile fiyatların gerilemesi pek mümkün değil. Aslında burada vatandaşın beklentisi fiyatların aşağı çekilmesinden ziyade alım gücünün yukarıya taşınması yönünde. Ama bunun zaman alacağını söylemek için ekonomist olmaya gerek yok.   

Bu güzelliği yaşayın...

Son zamanlarda içimiz yeterince sıkıldı. Biraz da güzel şeylerden bahsedelim ve yaşadığımız coğrafyadan güzel haberler paylaşarak normalleşmeye katkı sağlayalım diye düşünürken haber Akyaka’dan geldi. Geçen yıl Uluslararası Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) instagram hesabı üzerinden paylaştığı fotoğrafta "Vay be. Güzelliğini yaşayın" notunu düştüğü Muğla'nın sakin kent unvanlı Akyaka Mahallesi'ndeki Kadın Azmağı'nda tur düzenleyen tekneler, sıvı yakıttan 'çevre dostu' güneş enerjisi ve elektrikle çalışan teknelere dönüşüme geçti. Böylesi bir tura katılıp motor sesi yerine kuş ve su sesi duymak güzel bir deneyim olsa gerek.